Читај ми!

Коцкање са референдумом!

Одлука грчког премијера да закаже референдум о новом пакету помоћи, који је подржала и влада, представља коцкање, оцењује први човек Светске банке. Уколико Грци гласају против, могла би да банкротира не само Грчка, већ и читава еврозона, упозоравају финансијски аналитичари.

Грчка влада подржала је рано јутрос предлог премијера Јоргоса Папандреуа да се одржи референдум о новом финанисијском споразуму са Европском унијом. Грчки премијер сутра треба да присуствује самиту Г-20 у Кану, где ће једна од главних тема светских лидера бити дужничка криза у Грчкој.

Премијер Папандреу изјавио је на ванредном састанку владе да ће све бити одлучено у петак, када посланици треба да гласају о поверењу влади. Папандреу каже да ни у ком случају неће бити промене плана да распише референдум о споразуму о помоћи са Европском унијом.

Председник Светске банке Роберт Зелик каже да је одлука грчког премијера да закаже референдум о новом пакету помоћи коцкање, које ће на финансијском тржишту само повећати осећај неизвесности. На азијским берзама од јутрос поново пада вредност акција.

"То нас води у потпуни хаос, јер би Грци могли да гласају против новог пакета помоћи. Због тога би могла да банкротира не само Грчка, већ и читава еврозона", каже Франсис Лун, финансијски аналитичар.

Бела кућа је оценила да шокантна одлука Грчке да одржи референдум показује да Европа мора да спроведе тај план што пре.

Уочи сутрашњег самита Групе 20 најразвијенијих земаља света у Кану, Француска и Немачка заказале су састанак коме ће присуствовати званичници свих европских институција и Међународног монетарног фонда, како би заједно са грчким премијером разговарали о иницијативи те земље да се одржи референдум.

Француски председник Никола Саркози сматра да је легитимно дати људима могућност да изразе свој став, али да солидарност чланица еврозоне није могућа док све оне не прихвате неопходне мере штедње.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара