Читај ми!

Средња класа без привилегија

Због оштрих мера штедње, средња класа у Грчкој губи привилегије у којима је уживала деценијама. Пензије и плате све су ниже, а порези виши. Некада добростојећи Грци, сада траже социјалну помоћ. Државне болнице замењене су хуманитарним.

Највећа брига Грка није више то што, због штрајкова, морају да иду пешке, или то што се смеће на улицама гомила. Рупе у буџету, до скоро, пуниле су се кредитима. Сада се смањују пензије и плате у јавном сектору, а повећавају порези.

Средња класа губи привилегије у којима је уживала деценијама. Једном од оснивача грчке Социјалистичке партије - ПАСОК-а, живот је све тежи. Пензија му је смањена за 20 одсто а нове мере штедње обезвредиће је за још толико. Као и већина Грка, Сотирис Гризас нема разумевања за економска објашњења.

"Ја сам ПАСОК, они очигледно нису. Нису грчки социјалисти. Не следе скандинавски модел. Њихова политика је нешто страно, са Сатурна, са друге планете", каже Гризас.

Неки, донедавно добростојећи Грци, принуђени су да потраже социјалну помоћ.

Јанис Христопулос имао је своју фирму, која је због финансијске кризе пропала. Када му се дете разболело морао је да дође у хуманитарну болницу за имигранте, јер није могао да плати рачун у државној. Христопулос каже да је места, каква је та болница, гледао само на телевизији.

Гужве у хуманитарним болницама

Лекари наводе да је све више Грка који долазе у ту болницу, јер је она једина која не наплаћује услуге. Директор болнице Никитас Канакис истиче да све више незапослених долази да се лечи.

"Изгубили су социјално осигурање и нигде не могу да добију бесплатне лекове. Мислили смо да таквог сиромаштва у Грчкој више неће бити али ето, оно се враћа", каже Канакис.

Плате у јавном сектору се смањују за једну трећину, а незапосленост међу омладином достиже 42 одсто, па младим Грцима, како кажу, преостају само две ствари - да се боре, ако треба и силом, или да напусте земљу.

Студент Апостолис Сиокас за себе каже да је борац. Жели да остане у Грчкој и да се бори да промени људе.

Велики план отписа 100 милијарди евра грчког дуга, који је направила Европска унија, помоћи ће државној каси у Атини. Међутим, будући да мере штедње остају на снази Грчка средња класа полако губи наду.

"Ако видим да не могу да опстанем и живим живот о каквом сам сањао, отићи ћу из земље", закључује Сиокас.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара