Читај ми!

Референдум о страној помоћи

Грчки премијер Јоргос Папандреу тражи референдум о прихватању помоћи ЕУ. Воља народа биће обавезујућа, рекао Папандреу.

Премијер Грчке Јоргос Папандреу најавио је референдум о прихватању прошлонедељног споразума са ЕУ о брисању дела државног дуга.

"Воља грчког народа за нас је обавезујућа", рекао је Папандреу на састанку посланичке групе владајуће социјалистичке странке ПАСОК и најавио да ће поводом споразума о грчком дугу тражити и гласање у Скупштини о поверењу Влади.

"Да ли Грци желе прихватање новог споразума или не? Ако Грци то не желе, он неће бити прихваћен", рекао је премијер. 

Председник грчке владе није навео када ће референдум бити одржан, нити икакве друге детаље, пренеле су агенције.

Према резултатима анкета, објављених у суботу, скоро 60 одсто Грка сматра нови споразум са ЕУ негативним.

Споразум, који су Грчка и ЕУ постигле у Бриселу у ноћи између среде и четвртка, предвиђа да кредиторске банке отпишу Грчкој 50 одсто дуга.

Како би заштитила банке од последица смањења грчког дуга, у ЕУ је такође договорено да се издвоји око 100 милијарди евра за њихову докапитализацију.

Папандреуова влада има тесну већину у парламенту, а рејтинг јој је додатно опао после недавног усвајања закона о додатним мерама штедње, који предвиђа смањење плата, веће порезе и нова отпуштања радника.

Широм земље и прошле недеље поново су одржане демонстрације против политике штедње, које Влада спроводи по захтеву страних поверилаца.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара