Читај ми!

Подршка протојереју Џомићу

Традиционалне верске заједнице у Црној Гори апелују на државне органе да омогуће протојереју СПЦ Велибору Џомићу да настави боравак у тој држави.

Представници традиционалних верских заједница у Црној Гори позвали су државне органе да омогуће протојереју СПЦ Велибору Џомићу да настави духовну мисију у тој држави.

Министарство унутрашњих послова није издало Џомићу привремену дозволу за боравак на територији Црне Горе, уз образложење да "представља претњу за државни поредак".

Из Министарства, међутим, није појашњено на који начин je Џомић претњa, јер, како наводе, по закону нису у обавези да образлажу такву одлуку.

Реис Исламске заједнице у Црној Гори Рифат Фејзић позвао је државне органе да Џомићу омогуће наставак духовне мисије у тој држави. Фејзић каже да протојереј може да рачуна на потпуну солидарност Исламске верске заједнице.

"Не бих улазио у детаље зашто МУП, односно држава, не да Џомићу дозволу за привремени боравак, али мислим да нема разлога да му се не изађе у сусрет. Ја не видим препреке за то и због тога му пружам потпуну подршку", рекао је Фејзић за подгорички Дан.

Представни Католичке цркве дон Јанез Миртек каже да жали због проблема које протојереј Џомић има са Министарством унутрашњих послова Црне Горе.

"Жао ми је да се то десило. Посебно ми је жао, јер га и лично познајем и не знам због чега му је онемогућено да ради свој посао. Не желим да улазим у те ствари", рекао је Миртек.

Протојереј Џомић истиче да су највиши достојанственици традиционалних вероисповести у Црној Гори по својој савести једногласни у ставу да се проблеми у вези са боравком и мисијом како њега лично, тако и других православних свештеника и монаха којима је наметнут овај проблем, реши у складу са законом и на начин на који то чине скоро све земље света.

"Важно је да као верујући људи проблеме и патње других осећамо као своје, јер тако и сведочимо своје служење Богу. У скоро свим државама света традиционалне цркве и верске заједнице, и поред великих разлика у догматском учењу, сарађују у питањима заједничког интереса", навео је Џомић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара