Читај ми!

Нови бугарски председник

Росен Плевнелијев постао нови председник Бугарске, освојивши 52,5 одсто гласова у другом кругу избора. Главни конкурент, социјалиста Ивајло Калфин освојио 47,4 одсто гласова.

Росен Плевнелијев постао је председник Бугарске, после другог круга председничких избора, показују први званични резултати које је јутрос саопштила национална изборна комисија.

На основу 98 одсто пребројаног гласачког материјала, бивши министар за регионални развој, Плевнелијев, добио је 52,5 одсто гласова.

Његов главни конкурент, социјалиста Ивајло Калфин освојио је 47,4 одсто гласова.

Калфин је признао пораз када су објављени први резултати.

Конзервативац Плевнијев је у првом кругу, 23. октобра, добио 40,11 одсто гласова, 11,5 одсто више од Калфина.

Актуелни председник Бугарске Георгиј Прванов није имао право да се кандидује на изборима, пошто му је ово други петогодишњи мандат.

Кад Плевнелијев преузме дужност, конзервативци ће држати у својим рукама два најважнија места у држави.

Плевнелијев је рођен је 14. маја 1964. године у граду Гоце Делчев. Ожењен је и има три сина. Гимназију је завршио у Благоевграду, а Грађевински факултет у Софији.

На место председника долази са функције министра регионалног развоја и урбанизма у актуелној влади премијера Бојка Борисова, у којој је био и најпопуларнији политичар.

До избора на министарско место, бавио се приватним бизнисом, а његова фирма "Ирис Интернешенел" изводила је радове на више од 80 објеката у Немачкој, као и на више десетина у Бугарској.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се