Читај ми!

Росен Плевнелијев нови председник?

Кандидат бугарске владајуће партије Грађани за европски развој Бугарске Росен Плевнелијев освојио 57,7 одсто, а кандидат Бугарске социјалистичке партије Ивајло Калфин 42,3 одсто гласова, показују подаци агенције "Афис".

Социолошке агенције које су пратиле данашњи други круг председничких избора у Бугарској тврде да ће кандидат владајуће партије Грађани за европски развој Бугарске (ГЕРБ) Росен Плевнелијев бити нови председник.

Плевнелиев је, према подацима агенције "Афис", освојио 57,7 одсто, а кандидат Бугарске социјалистичке партије Ивајло Калфин 42,3 одсто изашлих на биралишта.

Слични су и подаци осталих агенција које су пратиле изборе. Плевнелијев је 23. октобра, у првом кругу избора, добио 40,11 одсто гласова, 11,5 одсто више од свог ривала Ивајла Калфина.

Садашњи председник Бугарске Георги Прванов није имао право да се кандидује на изборима, пошто му је ово други петогодишњи мандат.

Како наводи агенција Франс прес, избори представљају неку врсту теста за бугарског премијера Бојка Борисова, суоченог са економским проблемима који су тешко погодили ионако најсиромашнију земљу Европске уније.

Премијер је и под притиском Брисела који од њега захтева ефикасније сузбијање веома распрострањене корупције и другог криминала.

Плевнелијев (47) је добио пуну подршку Борисова, а популарност је стекао пре свега залагањем за структуралне реформе, наводи Франс прес.

Борисов је после првог круга председничких избора изјавио да резултат јасно показује да је његова партија на добром путу да одржи економску стабилност земље.

Пошто од 1997. године спроводи мере штедње, Бугарска ове године одржава буџетски дефицит од 2,5 одсто бруто-домаћег производа, а предвиђа се да ће га смањити на 1,3 одсто, пише Франс прес.

Плевнелијев који је после пословне каријере пре три године ушао у политику, оценио је као "историјски" успех његове партије у првом кругу председничких избора.

Право гласа у Бугарској има 6.900.000 грађана, а у првом кругу председничких избора је гласало мање него што се претпостављало - 51,81 одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се