Читај ми!

Акција у Горњој Маочи

Две особе повезане са Мевлудом Јашаревићем приведене у селу Горња Маоча код Брчког. Претресене куће и објекти у том седишту вехабија. Јашаревић, који је јуче пуцао на америчку амбасаду у Сарајеву, у Горњој Маочи боравио у фебруару.

Полиција је у Горњој Маочи код Брчког привела две особе које се доводе у везу са нападом на америчку амбасаду у Сарајеву који је јуче извео Мевлид Јашаревић, јавила је Федерална телевизија.

Полиција је пронашла и Јашаревићеву супругу у селу Рахићи код Брчког, пренео је портал Sarajevo-x.com. Федерална телевизија јавила да је Јашаревићева супруга синоћ била у Горњој Маочи, у кући познатог вехабије Нусрета Имамовића.

Осим акције у Горњој Маочи, припадници СИПА данас су претресли кућу у сарајевском насељу Војничко поље. У Горњој Маочи, која се сматра седиштем вехабијског покрета у БиХ, претресено је неколико кућа и објеката који се доводе у везу са Мевлидом Јашаревићем.

Јашаревић је у том селу боравио у фебруару прошле године, али није ухапшен у великој полицијској акцији "Светлост", када је приведено седам припадника вехабијског покрета, који су касније пуштени на слободу.

Данашња акција у Горњој Маочи спроведена је по налогу Тужилаштва БиХ.

У акцији "Светлост" у фебруару прошле године, полиција је запленила 18 пиштоља, седам пушака, 30 оквира за пиштољ, осам ручних бомби, 21 нож, бајонет и сабљу, 936 комада муниције разних калибара и три прибора за чишћење оружја.

Заплењено је и 20 војних униформи, 32 дела војне опреме, 47 радио уређаја, 70 мобилних телефона, 421 аудио и видео касета, 40 рачунара, четири камере и фото апарата, два печата, 34.565 евра, 2.480 КМ, као и разни документи, приручници, књиге и друго.

Горња Маоча позната је као седиште радикалних исламиста у БиХ, а у том селу нису се поштовали закони државе, док су деца вехабија учила по наставном програму Јордана.

Медији се баве и биографијом 23-годишњег Јашаревића. Његова тетка каже да је био фин момак кога је породица покушала да одврати од вехабизма, али није успела. После тога, како је Јашаревић рекао, отишао је у Нови Пазар да шири ислам. У БиХ се вратио у августу.

Због његовог јучерашњег напада на америчку амбасаду у Сарајеву тим Еф-Би-Аја допутоваће у Босну и Херцеговину. Амбасадор САД у БиХ Патрик Мун најављује да ће припадници Еф-Би-Аја доћи како би истражили штету која је причињења амбасади.

"То је стандардна процедура када се ради о штети која је нанета особљу или имовини", каже Мун.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се