Читај ми!

Грци негативно о новом споразуму

Око 60 одсто Грка оцењује нови споразум са самита у Бриселу, којим се олакшава терет дугова, као негативан јер угрожава национални суверенитет. Ипак, око 75 одсто испитаника жели да Грчка остане у еврозони, док је само петина за враћање драхме.

Већина Грка негативно реагује на нови споразум у Европској унији, којим се њиховој земљи олакшава терет дуговања, сматрајући да он штети националном суверенитету, објавио је атински дневник То вима.

Наиме, готово 60 одсто Грка дотични споразум оцењује као негативан или вероватно негативан, пренела је резултате анкете новинска агенција Ројтерс.

Договореним пакетом предвиђено је да банке, пензијски фондови и осигуравајућа друштва - који држе преко 200 милијарди евра грчког дуга - прихвате отписивање 50 одсто тих потраживања, како би терет Грчке учинили подношљивијим.

Предвиђа се да ће укупан дуг Грчке, процењен на више од 350 милијарди евра, ове године премашити 160 одсто укупног домаћег производа (БДП).

Око половина учесника у поменутој анкети сматра да постигнути споразум представља ударац грчком суверенитету, јер препушта још већу контролу над домаћом економијом ЕУ и Међународном монетарном фонду (ММФ).

Само 36 одсто од 1.009 учесника у телефонској анкети заступа став да је споразум позитиван или вероватно позитиван.

Већина за останак у еврозони

Готово три четвртине испитаника је ипак изјавила да жели да Грчка остане у зони евра, док је само петина за враћање драхме као националне валуте.

Такође, и поред свег незадовољства, чак 75,6 одсто Грка жели да одлуке самита ЕУ буду одобрене у домаћем парламенту.

Осим тога, 55,5 одсто анкетираних жели да домаће политичке партије покажу веће јединство, а само 37,3 одсто би желели да избори буду одржани сада.

Већина Грка не жели Јоргоса Папандреуа на челу владе националног јединства.

Тренутно најомиљенији кандидат за ту позицију је Лукас Пападемос, бивши потпредседник Европске централне банке, а после њега опозициони лидер Антонис Самарас.

Самарасова Нова демократија је према овој анкети тренутно најпопуларнија политичка групација са 22 одсто подршке, док Папандреуови социјалисти имају подршку 15 одсто анкетираних.

Више од четвртине анкетираних Грка је изјавило да тренутно не би могли да се одлуче за кога да гласају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије