Читај ми!

Реаговања на напад у Сарајеву

Напад на амбасаду САД у Сарајеву осудиле су све политичке и верске заједнице у БиХ и региону. Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић истакао да је напад на амбасаду истовремено напад на све грађане БиХ. Стејт департмент захвалио БиХ за заштиту амбасаде.

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић најоштрије је осудио терористички напад на амбасаду САД у Сарајеву.

"Напад на амбасаду САД је истовремено напад на Босну и Херцеговину и све њене грађане, као и на све заједничке вредности и уверења. Наша земља није уточиште терориста, нити БиХ и њени народи подржавају било шта што може угрожавати мир, сигурност и било чији живот", рекао је Комшић.

Према његовим речима овај терористички акт се догодио у време када у БиХ бораве министри иностраних послова Израела и Палестине вероватно са намерон да се, како је навео Комшић, озбиљно пољуља углед Босне и Херцеговине као сигурне земље.

У осуди се придружио и премијер Републике Српске Александар Џомбић рекавши да је Влада РС спремна да пружи пуни допринос у расветљавању овог случаја.

"Најоштрије осуђујем терористички напад на Амбасаду САД у Сарајеву. Вехабије су небројено пута показале да су претња безбедности у Босни и Херцеговини. Ово је само потврда да се треба одлучније борити против оних који су спремни да угрозе људске животе зарад радикалних идеја и циљева", истакао је Џомбић.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо рекао је да су се вишегодишња инсистирања РС на борби против тероризма показала исправним.

Наводећи да се тероризам сада дешава "и на овим просторима", Чађо је навео да је МУП РС годинама борбу против тероризма потенцирао као приоритет, што је, како је рекао, често посматрано подругљиво и критиковано као неосновано.

"Ово је глобална опасност и све безбедносне структуре треба да учествују у борби против тероризма, што ћемо ми радити и у будућности", додао је министар полиције РС.

Према његовим речима, све терористичке претње треба схватати озбиљно и детаљно их проверити.

И председник Федерације Босне и Херцеговине Живко Будимир рекао је да је напад показатељ примера терористичког деловања у света.

"БиХ као и свака демократска држава мора предузети све напоре како би се тероризам сузбио", истакао је Будимир.

Поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић је, осућујући напад, затражио надлежних државних органа да се одлучно супротставе оваким насилним покушајима.

"Желим да кажем да америчка амбасада у нама овде има пријатеља и да је напад на америчку амбасаду и напад на нас. Зато ћемо се одлучно супротставити сваком појединцу и групи који угрожавају мир и сигурност у овом граду и овој земљи", навео је Церић.

Мешихат Исламске заједнице у Србији, којим руководи главни муфтија Муамер Зукорлић придружио се у осудама оружаног напада на амбасаду САД у Сарајеву.

"Терор и насиље су зло и опасност за оне против кога су усмерени, али и за оно и оне у чије име се чини. Овај догађај је показатељ да је неопходно уложити максималан труд како насиље не би добило нове прилике", истиче се у саопштењу Мешихата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара