Читај ми!

Распуштен хрватски Сабор

Шести сазив хрватског Сабора донео одлуку о распуштању. "За" је гласало 135 од 137 посланика. Председник Иво Јосиповић расписаће у понедељак изборе за нови сазив парламента, који ће бити заказани за 4. децембар.

Са 135 гласова "за", једним против и једним уздржаним, посланици хрватског Сабора изгласали су његово распуштање.  

Председник Хрватске Иво Јосиповић расписаће у понедељак парламентарне изборе за 4. децембар, саопштено је из његовог кабинета.

Последњој седници овог сазива Сабора претходиле су седнице без кворума, јер посланици опозиционе "Кукурику коалиције" нису желели да присуствују изгласавању закона који су били на дневном реду.

После изјаве шефа Сабора Луке Бебића да ће, ако нема кворума, прекинути седницу и да ће Сабор наставити рад, што, по закону, може до средине јануара 2012. године, и посланици "Кукурику коалиције" ушли су у дворану, иако су при доношењу највећег дела закона и одлука које су накнадно стављене на дневни ред били уздржани.

Шести сазив Сабора конституисан је 11. јануара 2008. године, када је утврђено да већину у Сабору имају посланици које је окупио тадашњи шеф ХДЗ-а Санадер, који је постао и премијер.

Тада је поверење новој коалиционој влади у којој су уз ХДЗ били и припадници Социјално-либералне странке и Сељачке странке, странке пензионера и посланици мањина, дало 82 посланика, а против су била 62 посланика странака које чине садашњу "Кукурику коалицију".

У међувремену се десило више страначких прелазака или одлазака у независне посланике, док су либерали постали ванпарлемантарна странка, јер су им двоје посланика постали независни. Из коалиције је изашла и Странка пензионера.

Неки од чланова владе, међу којима и Санадер, активирали су своје посланичке мандате, али су мандатно-имунитетна комисија, а потом и Сабор скидали имунитет онима који су били под истрагом или за које је затражен притвор.

Крај мандата Сабора карактерише потез ХДЗ-а који је танким кворумом изгласао доношење закона о ништавности правних аката ЈНА, СРФЈ и Србије.

Чим Иво Јосиповић распише изборе, почиње да тече и рок од 14 дана за предају и верификацију листа кандидата изборној комисији. Мандат посланика траје до конституирајуће седнице новог сазива, која би требало да буде одржана до 20 дана након избора.

Током четири године рада Сабора, изгласано је или измењено више од 850 закона, промењен Устав, донета четири буџета и пет ребаланса. У досадашњем сазиву Сабора седело је 153 посланика, а нови ће, због фиксног броја посланика дијаспоре, имати 151 посланика.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара