Читај ми!

ХДЗ под истрагом

УСКОК проширио истрагу о црним фондовима ХДЗ-а. На листи осумњичених Санадер, Јарњак, Мачек и Павошевић. "Јутарњи лист" наводи да се оптужбе тичу суме од више десетина милиона куна.

Хрватска канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала (УСКОК) проширила је истрагу о црним фондовима ХДЗ-а на још неколико особа, међу којима је и бивши председник партије Иво Санадер. 

Премијерка Хрватске и председница странке Јадранка Косор, на конференцији за новинаре, упитала се како је могуће да тако важне информације сазнаје из медија, зашто поступак УСКОК-а, који мора бити тајан, није тајан и одакле информације цуре. 

Она је рекла да је то још један покушај да се ХДЗ сруши.

"Нећемо то дозволити макар се вратили у бараку на Јаруну. Ово је тежак тренутак у нашој странци. Претпоследња станица крижног пута који пролазимо, од кад сам преузела ХДЗ, кад је Санадер отишао", рекла је Косорова.

Истакла је како је ХДЗ странка поштених, 220.000 поносних и часних људи.

"Једина смо странка која је почела борбу против корупције и нећемо посустати у томе, успркос овом налогу. Сви чланови странке даће исказе, ако буде потребно", рекла је Косорова. 

Неки медији су објавили да је рачун странке у блокади. Међутим из странке то још нико није потврдио, само је Андрија Хебранг рекао да не зна за такву информацију, али да ће је проверити, а Јадранка Косор је новинарима само рекла: "Дајте одите радити".

Оптужбе на које се истрага односи тичу се финансирања ХДЗ-а у изборној кампањи 2003. године и кампањи Јадранке Косор 2005, као и финансирања кампање на последњим парламентарним изборима 2007. године.

Јутарњи лист наводи да се оптужбе тичу суме од више десетина милиона куна, као и кривичних дела удруживања, злоупотреба и кривотворења.

Проширена истрага сада обухвата и некадашњу шефицу рачуноводства ХДЗ-а Бранку Павошевић, бившег главног секретара Ивана Јарњака и некадашњег портпарола Ратка Мачека.

УСКОК истрагу води на основу исказа неколико бивших чланова странке, који су рекли да су у благајну партије стизале милионске донације, углавном од хрватских предузетника, које нису биле спроведене кроз редовну финансијску евиденцију, пише Јутарњи лист.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара