Читај ми!

Лукшић: Не прогонимо свештенике

Црна Гора не протерује свештенике Српске православне цркве, већ примењује законе који важе за све, изјавио црногорски премијер Игор Лукшић одговарајући на посланичка питања.

Црногорски премијер Игор Лукшић изјавио је да Црна Гора не протерује свештенике Српске православне цркве, али нагласио да сви морају поштовати њене законе.

Лукшић је током "премијерског сата" рекао да је у случајевима депортације пароха Синише Смиљића и одбијања захтева за привремени боравак пароху Велибору Џомићу, реч о поштовању закона Црне Горе, а не о прогону свештеника СПЦ.

Лукшић је, одговарајући на посланичко питање Горана Даниловић из Нове српске демократије да ли међу свештеницима СПЦ постоје они који су опасни по националну безбедност Црне Горе, навео да би одговор на то питање било "посредно откривање тајног податка".

"Ако доследно поштујемо законе, онда апелујемо на Митрополију црногорско-приморску и све епархије да испуне услове за адекватно регулисање боравка свештенства које није пореклом из Црне Горе", рекао је Лукшић.

Црногорски премијер рекао је да Џомићеву ситуацију не би посебно коментарисао, али да, ако се доследно примењује закон, он има право на жалбу.

Јединствена спољна политика 

"Потребно је спровести законе и омогућити све папире. У случају Џомића, не значи да је процес готов и он има прилику да покаже да је одлука МУП-а била неадекватно заснована", навео је црногорски премијер.

Лукшић није искључио могућност да Црна Гора на децембарској седници Савета Европе не добије датум почетка преговора о прикључењу Европској унији.

"Због економских проблема са којима се суочава Европа, могуће је да се агенда проширења, па и добијања датума преговора за Црну Гору, не нађу на децембарском заседању Европског савета", рекао је Лукшић.

Црногорски премијер је наводе посланика Покрета за промјене Коче Павловића да постоје две спољне политике у Влади Црне Горе одбацио као потпуно неосноване, наводећи да је црногорска спољна политика јединствена и јасна.

Павловић је питао премијера да ли ће сменити шефа црногорске дипломатије Милана Роћена због његове, како је навео, блискости са Русијом, јер је нелогично да једна држава има две спољне политике.

"Влада води јединствену спољну политику која је у потпуности сагласна са спољнополитичким приоритетима, а то су интеграције у ЕУ и НАТО", одговорио је Лукшић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво