Читај ми!

Нови политички играчи у Словенији

Најпопуларнији политичари у Словенији Јанез Јанша и Зоран Јанковић. Трећи бивши министар Грегор Вирант. Њихове партије имају највећу подршку грађана, док странке бивше владајуће коалиције можда и не уђу у парламент.

Популарни градоначелник Љубљане Зоран Јанковић, према истраживањима јавног мнења, биће велика претња опозиционом лидеру Јанезу Јанши на превременим изборима у Словенији заказаним за 4. децембар, јавља Танјуг.

Јаншина Словеначка демократска партија (СДС) и даље води у истраживањима јавног мнења, а на другом месту је Листа Зорана Јанковића (ЛЗЈ), партија које је званично основана 22. октобра.

Јанковић је био директор водећег ланца супермаркета "Меркатор", да би 2006. године великом већином гласова био изабран за градоначелника Љубљане, а 2010. године обезбедио је и други мандат са 65 одсто подршке гласова.

Он је стекао популарност, зато што је успео да заврши неколико пројеката у престоници упркос економској кризи, међу којима и нови стадион, пренео је Ројтерс.

Треће место, према истраживању јавног мнења, заузима још једна нова партија, Грађанска листа Грегора Виранта (ДЛГВ), бившег министра за државну управу, која је основана 21. октобра.

Председник Словеније Данило Тирк потписао је указ о распуштању парламента 30 дана након што је 20. септембра изгласано неповерење Влади премијера Борута Пахора пошто није било предлога за именовање новог премијера у парламенту.

То је први пут у историји да ће у Словенији бити одржани ванредни избори.

Словенци разочарани у власт 

Словеначка штампа наводи да су људи толико разочарани у одлазећу владу да постоји вероватноћа, додуше мала, да ниједна од четири партије које су је чиниле не уђе у парламент.

Медији истичу да је после избора могућа коалиција између Јанше и Виранта, док се између Јанше и Јанковића не очекује коалиција, зато што су разлике између њих превелике.

Према најновијем истраживању јавног мнења које је урадила Нинамедиа, Јаншин СДС има 19,1 одсто подршке грађана, Јанковићева ЛЗЈ 13, док Вирантова ДЛГВ има 12,8 одсто подршке грађана.

Социјалдемократе одлазећег премијера Борута Пахора имају подршку само 7,2 одсто Словенаца.

Све три партије са највећом подршком грађана планирају да смање државну администрацију и буџетски дефицит земље.

Док Вирант жели да приватизује сва државна предузећа, Јанша планира да задржи 25 одсто удела државе у великим предузећима - у највећим банкама и "Телекому" Словеније.

Јанковић се противи брзој приватизацији, али планира да попуни буџет повећањем пореза на додату вредност за један одсто, са 20 на 21 проценат.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво