Читај ми!

Бивши краљ у парламенту

Михаел Први, некадашњи краљ Румуније, после 65 година обратио се парламенту у Букурешту. Властитим снагама можемо направити Румунију стабилном, просперитетном и уваженом земљом, поручио бивши владар који данас пуни деведесет година.

После 65 година, у парламенту у Букурешту појавио се некадашњи краљ Румуније Михаел Први и у "историјском говору" истакао да земља не може да има будућност уколико не поштује своју прошлост.

"Само властитим снагама можемо учинити Румунију стабилном, просперитетном и уваженом земљом у свету", рекао је бивши владар, нагласивши да су после обарања комунистичког система 1989. године стигли демократија и слобода и да је почео напредак, пренеле су новинске агенције.

Некадашњи краљ, који данас пуни деведесет година, рекао је да Румунију не види као наслеђе њихових родитеља, већ као земљу позајмљену од њихове деце.

Михаел Први само је један од неколико државника који су владали у време Другог светског рата.

У два наврата, био је краљ Румуније, као дете од 1927. до 1930. године, и други пут од 1940. до 1947. године, када је абдицирао. Комунистички режим протерао га је из земље и одузео му држављанство и имовину.

Михаел је после тога живео у Великој Британији и Швајцарској. У међувремену, 1997. године поново је добио румунско држављанство, а враћен му је и замак Пелеш у Карпатима.

У том замку, комунистички диктатор Николаје Чаушеску својевремено је примао стране државнике док није оборен у народном преврату 1989. године.

Данашњој церемонији у парламенту није присуствовао председник Трајан Басеску који има критички став према бившем краљу, јер је, како каже, својевремено напустио трон и био руски слуга, пренео је Ројтерс.

Према извештајима агенција, данашњем говору у парламенту, којим је обележен деведесети рођендан бившег краља Румуније, присуствовали су чланови неколико краљевских породица у Европи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво