Читај ми!

Јосиповић преузима иницијативу

После усвајања спорног Закона о ништавности у хрватском Сабору, председник Иво Јосиповић спреман да преузме иницијативу за склапање међудржавног споразума са Србијом који би омогућио наставак сарадње на процесуирању ратних злочина.

Председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да је спреман да преузме иницијативу за склапање међудржавног уговора Хрватске и Србије који би онемогућио злоупотребу прогона за ратне злочине, и омогућио наставак сарадње на процесуирању ратних злочина.

Јосиповић је за Хрватски радио изјавио да ће по доношењу хрватског закона о ништавости српских оптужница доћи до застоја у односима Хрватске и Србије, те позвао Владу да заједно крену у иницијативу за склапање међудржавног уговора са Србијом.

"Треба са суседним земљама, са Србијом, постићи споразум да се окривљени процесуирају у земљи пребивалишта и да се договоре механизми размене доказа", рекао је председник.

Јосиповић је поновио да прошле седмице усвојени закон о ништавости штети Хрватској, пре свега због тога што не онемогућава да хрватски ветерани буду неосновано прогоњени и шиканирани.

Хрватски председник је оценио да су "нерална очекивања да Србија неће одговорити" на такве потезе Хрватске.

Председник је поновио да ће пред Уставним судом тражити оцену уставности тог закона и упозорио да је закон донет с мање од 77 гласова посланика колико је потребна већина за доношење органских закона какавим сматра закон о ништавости.

Закон о ништавности критиковали су и представници Удружења загребачких бранитеља Вуковара који су најавили да ће Републику Хрватску и Републику Србију тужити пред грађанским судом у Лондону.

Председник тог удружења Дамир Јашаревић рекао је да се од Хрватске тражи одштета јер их је послала у рат као паравојне јединице, а Србију ће тужити због "противзаконитог задржавања заробљених бранитеља у логорима након 15. јануара 1992, односно после међународног признања Хрватске за шта нису добили одштету".

Сабор Хрватске је у петак донео спорни закон о ништавости гласовима већином гласова посланика владајуће коалиције.

На критике председника, премијерка Јадранка Косор рекла је да је закон уставан и да штити хрватске бранитеље неоснованог прогона.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво