Читај ми!

Сабор усвојио спорни закон

Хрватски сабор изгласао Закон о ништавности правних аката ЈНА, СФРЈ и Србије. Опозциони СДП гласање назвао "шокантним". Одлука Хрватске не доприноси помирењу у региону и суочавању са прошлошћу, оценио Слободан Хомен. Хрватски председник Иво Јосиповић тражи оцену уставности закона.

Посланици Хрватског сабора изгласали су Закон о ништавности појединих правних аката ЈНА, СФРЈ и Србије, уз накнадни амандман владе, као и декларацију о односима Хрватске и Србије.

Сабор је закон усвојио са 75 гласова "за", а уздржано је било двоје посланика.

Владајућа већина тек из трећег покушаја је успела да скупи кворум од 77 посланика за гласање.

Иако је потпредседник Сабора Владимир Шекс јуче најавио да ће се гласати само о допуни дневног реда, а идуће седмице одлучивати, владајућа већина је искористила то што је успела да скупи кворум и одмах гласала о раније размотреним законима.

Опозициона Социјалдемократска партија је данашње гласање назвала "шокантним".

Кукурику коалиција, предвођена СДП-ом, од прошле недеље бојкотује рад парламента, сматрајући да је Шекс увредио поједине посланике те странке.

Пре гласања, министар правде Дражен Бошњаковић представио је амандман на један члан закона који предвиђа да Хрватска "неће испуњавати замолнице око правне помоћи ако је поступак по таквим замолницама супротан интересима Хрватске".

О поступку одлучује министар правде.

За декларацију о односима Хрватске и Србије гласало је такође 75 посланика, један је био суздржан, а посланик Бошњака Шемсудин Танковић био је против.

ХДЗ-у су кворум обезбедили посланици Хрватске сељачке странке, независни посланици и неки мањински посланици, али не и Самосталне демократске српске странке.

Хомен: Одлука не добриноси помирењу

Државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен изјавио је да одлука Хрватске не доприноси помирењу у региону и суочавању са прошлошћу, што је предуслов за све државе на путу ка чланству у Европској унији.

Хомен је оценио да су данашњим одлукама у Сабору "девалвирани вишегодишњи напори и споразуми постигнути у циљу ефикаснијег процесуирања злочинаца".

Слободан Хомен истиче да је једнострани потез Хрватске корак уназад и да не доприноси суочавању са прошлошћу и процесуирању злочинаца, већ им помаже да избегну кривичну одговорност.

"Искуство показује да када се политика умеша у право, имамо кризу у међусобним односима", оценио је Хомен. Државни секретар је рекао да жали што Хрватска није уважила апеле Европске уније, релевантних међународних организација и стручњака из целог региона.

"С обзиром на то да се ради о акту који није у складу са међународним правом, одлуку хрватског Сабора доживљавам као део политичке кампање уочи избора", навео је Хомен и додао да ратни злочини као кривично дело не застаревају.

"Не желим да улазим у односе на хрватској политичкој сцени, али се надам да ће у будућности, неки нови однос политичких снага, ставити овај акт ван снаге и донети законско решење које је у складу са принципима правде, стандарда ЕУ и правилима струке", навео је Хомен.

Аналитичар Давор Ђенеро оцењује да је изгласавање закона само демонстрирање ХДЗ-а да има већину у Сабору и додаје да се тај закон неће одржати у идућем мандату.

Ђенеро је Танјугу рекао да ће се питање сарадње у процесуирању ратних злочина решити билатералним споразумом, које ће потписати Иво Јосиповић и Борис Тадић, чиме ће, како је рекао, закон бити стављан ван снаге.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара