Читај ми!

Сузавцем на демонстранте

Полиција у Атини испалила сузавац на демонстранте, који су бацали молотовљеве коктеле. На улицама престонице више од 100.000 људи демонстрирало против мера штедње.

Полиција у Атини била је принуђена да испали сузавац како би разбила протесте на главном тргу у Атини, пошто су претходно демонстранти бацили молотовљеве коктеле на полицију. Више од 100.000 људи протестовало због владиних мера штедње.

Осим у престоници, велики протести организовани су у Солуну, Патрасу и Хераклиону на Криту.

Широм земље, од осам сати, затворене су владине установе, предузећа, јавне службе, чак и продавнице које обезбеђују основне намирнице.

Дводневни штрајк предводе синдикати приватног и јавног сектора који имају више од два милиона чланова, а како су агенције раније јавиле, демонстранти планирају да спрече улазак посланика у парламент у време гласања које ће се одржати сутра.

У штрајку учествују државни службеници, порезници, доктори, наставници, новинари, морнари, таксисти, трговци, док су контролори лета обуставили рад на 12 сати.

"Напред народе, сад или никад, треба срушити владу, ММФ и ЕУ", "Влада мора пасти сада", неки су од транспарената које носе окупљени демонстранти.

Истовремено, грчки парламент подржао је данас, у начелу, владин предлог закона о увођењу нових мера штедње.

У новом пакету мера штедње грчке владе који сутра треба да усвоји парламент, предлаже се смањење плата и пензија, повећање пореза и смањење броја запослених у јавном сектору.

С обзиром на то да ђубретари штрајкују већ 18 дана, грчка престоница преплављена је смећем, а процењује се да на улицама Атине тренутно има пет хиљада тона ђубрета.

Премијер Јоргос Папандреу апеловао је на политичку и социјалну слогу у земљи, нагласивши да ће током ове седмице бити донете одлуке које ће определити судбину еврозоне.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара