Читај ми!

Катарски емир у Македонији

У пратњи 100 дворјана, владар катарског емирата Шамад ал Тани стигао у Скопље. Авион катарског емира, описиван као "летећи дворац", пратила су још два авиона са особљем. На састанку са македонским председником Ђорђем Ивановим договорена сарадња у сфери туризма, енергетике и финансија.

На позив македонског председника Ђорђа Иванова, у Скопље је стигао катарски емир Хамад бин Калифа Ал Тани.

Посета једног од најбогатијих људи на свету спада у највеће протоколарне подухвате током 20 година независности Македоније. Суверен емирата у региону Залива дошао је у Скопље са 14 министара и свитом од стотину дворјана.

На разговорима с Ивановим, емир је изразио интересовање за пољопривредне производе, сарадњу у сфери туризма, енергетике и финансија.

Размотрени су и могућност укључивања у грађевинске оперативе, инвестирање у угоститељство и енергетику као и производња нафте и нафтних деривата.

"Уверен сам да заједничким напорима можемо дати нов импулс сарадњи и односима двеју држава", рекао је Иванов после разговора у његовој резиденцији.

Македонски председник одликовао је Ал Танија орденом Осмог септембра, у знак захвалности за његове напоре у правцу мира.

Шеик Ал Тани слетео је у Скопље "ербасом 340", својим "летећим дворцем", а у његовој пратњи су још два авиона. 

Македонске власти морале су да се побрину за посебне безбедносне мере, а за сигурност првог човека најбогатије блискоисточне земље, поред македонског, бринуће и катарско обезбеђење.

Због великих мера безбедности и дугачке колоне возила која ће пратити емиров аутомобил од аеродорма Александар Велики до председничке резиденције, неке улице у Скопљу биле су затворене. 

Емир и његова делегација ће, током боравка у Македонији, јести македонску храну, али су строго забрањени алкохол и прасетина. Катарски гости ће од домаћина добити на поклон македонски дуборез и народну ношњу.

Емир ће бити смештен у председничком апартману хотела "Александар Палас" у Скопљу, који, незванично, према катарском протоколу не испуњава емирове стандарде.

Међутим, емир је дао сагласност да одседне у апартману који кошта 400 евра дневно, наводе медији, с тим да му намештај буде донет из Дохе, главног града Катара.

Апсолутистичка монархија Катар, у којој све важније позиције у власти од 19. века заузимају чланови породице Ал-Тани, једна је од најбогатијих држава у региону Блиског Истока, захваљујући огромним резервама нафте и земног гаса.

Катар који је до 1971. био колонија Велике Британије, има по глави становника, највећу производњу и доказане резерве нафте и гаса у свету.

Прошле године је Катар имао највиши укупан домаћи доходак по становнику у свету од 88.222 долара, док се привреда те земље најбрже развијала по стопи од 19,4 одсто, подаци су Међународног монетарног фонда.

Катар се простире на нешто преко 11.000 квадратних километара и има близу 1,7 милиона становника.

Мала блискоисточна земља има најтешње војне везе са Сједињеним Америчким Државама, а на њеној територији се налазе седишта појединих штабова Централне команде и ваздухопловних снага САД.

Осим Македоније, емир ће у току европске турнеје посетити још Албанију, Пољску и Украјину.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво