Читај ми!

Седмица изазова за Грчку

Грчка пред великим изазовом због генералног штрајка најављеног за среду, када парламент одлучује о новим мерама штедње. Мерама се предлаже повећање пореза, смањење плата и нова отпуштања. Ђубретари, новинари, таксисти и цариници већ штрајкују.

Грчка је ушла у седмицу у којој ће се суочити са великим изазовом, пошто синдикати организују један од највећих штрајкова у последње две године, у покушају да спрече парламент да усвоји нове мере штедње.

"Ми ћемо покушати да спречимо те мере које ће разорити Грчку и грчки народ", каже Илиас Илиополус, генерални секретар Конфедерације синдиката запослених у јавном сектору, преносе медији у Атини.

Генерални штрајк је заказан за 19. и 20. октобар и поклапа се са заседањем парламента, који треба да одлучује о новим мерама штедње.

У штрајку ће учествовати и Федерација синдиката у приватном сектору, тако да ће, како се најављује, земља бити паралисана, пошто две синдикалне организације окупљају 2,5 милиона радника и службеника.

У Грчкој су у току штрајкови цариника, због чега су затворени прелази према Македонији. Штрајкују и ђубретари, новинари, таксисти, али хаос се очекује у среду, када почиње 48-часовни генерални штрајк.

Полиција најављује појачане мере безбедности, како би се избегла реприза из јуна, када је дошло до окршаја демонстраната и припадника снага безбедности.

У новом пакету мера штедње предлаже се повећање пореза, смањење плата и пензија, нова отпуштања у јавном сектору.

Процењује се да ће влада обезбедити већину у парламанту, захваљујући подршци мањих странака, мада се у владајућем ПАСОК-у, који има 154 од укупно 300 места, већ јављају нови дисиденти.

Премијер Јоргос Папандреу је на мукама, али нема другог маневарског простора да извуче земљу из најтеже економске кризе која је Грчку захватила после Другог светског рата.

Штедња односно смањење буџетског дефицита предуслов је за добијање нових кредита од ЕУ и ММФ-а, без којих би држава одмах банкротирала.

У синдикатима је засад остао без одјека и апел министра финансија Евангелоса Венизелоса који их је позвао да се "не играју ватром" и да "не угрожавају опште интересе земље".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво