Читај ми!

Прошлост као изборни адут?

Хрватску у децембру очекују избори после којих може доћи до промене састава Владе. Док грађане, очекивано, највише занима како ће и од чега живети, у јавности доминирају теме и речник из ратних времена.

Како се приближавају избори, политичари, пре свега из владајућег ХДЗ-а, појачавају националну реторику и, вербално, враћају регион у деведесете - поздрављају генерале осуђене за ратне злочине, пребројавају Србе у опозицији, предлажу закон којим би се поништиле оптужнице из Београда.

Ипак, председник Хрватске сматра да таква реторика неће оставити трајне последице.

"Имамо и оне политичаре који мисле да речником и вредностима из деведесетих могу остварити себи успех. То је легитимно, а мислим да су бирачи више усмерени ка 21 столећу, него према двадесетом", рекао је председник Хрватске Иво Јосиповић.

Весна Тершелић из Центра за суочавање с прошлошћу "Документа" каже да такве изјаве кваре односе између Хрвата и Срба у Хрватској, као и однос између две земље.

Иако су таквом речнику више склони политичари из ХДЗ-а, изостале су осуде из Социјалдемократске партије, која важи за фаворита на изборима.

Када буде изабран нови хрватски парламент, именован премијер и изгласана нова влада, то ће бити власт која ће Хрватску увести у Европску унију 2013. године.

Питање је какав ће однос нове владе бити према суседима који желе да постану чланице и да ли ће недавни ратови и неспоразуми који вуку корене у деведесетим превагнути, или ће нови и позитивни односи које су успоставили председници Србије и Хрватске бити модел за будућу сарадњу.

"Чујемо обећања да ће Хрватска преузети улогу Словеније да буде мост према регији. Главно је да се хипотека распада уреди тако да не остави последице по приступање осталих држава региона Унији", рекао је Ненад Закошек, декан Факултета политичких знаности у Загребу.

Пре уласка у Унију, Хрватску чека референдум. Наводећи да се расположење грађана према евроинтеграцијама поправља, званичници су уверени да ће већина бити за улазак Хрватске земље у европску породицу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво