Читај ми!

Уједињени за глобалне промене

По угледу на акцију "Окупирајмо Волстрит" у земљама бивше Југославије одржани протести под слоганом "Уједињени за глобалне промене". Више стотина грађана у градовима региона протестовало због "капиталистичког насиља и похлепе" банака и корпорација.

Више стотина грађана окупило се данас у градовима Словеније, Црне Горе и Босне и Херцеговине, придруживши се позиву на глобални протест против "капиталистичког насиља и похлепе" банака и корпорација, под слоганом "Уједињени за глобалне промене".

Позиви за учешће на данашњим протестима, који се одржавају као подршка протестима "Окупирајмо Волстрит" у Њујорку, углавном су упућени преко друштвених мрежа Фејсбук и Твитер, са странице "15. октобар".

На протестима у Словенији, око 2.000 људи окупило се у Љубљани, док их је у Копру било око 300 и Марибору око 400 демонстраната.

Учесници протеста против насиља финансијског капитализма у Копру позвали су на промену глобалног финансијског и економског уређења, а неки од учесника и на бојкот превремених парламентарних избора заказаних за 4. децембар.

На протесту у Копру виделе су се пароле "Политика+капитал=наша беда", "Шакалима Словеније лисице", "Ко сеје беду, жање бес" и "Права су изборена, а не поклоњена".

Позивајући на бојкот превремених избора, учесници протеста позвали су на формирање нових партија које би штитиле интересе радничке класе и помогле да се "дође до праве демократије".

Више стотина грађана протестовало је у Сарајеву, а у Подгорици свега неколико десетина због чега није било најављене шетње.

На протесту испред Скупштине Црне Горе, који је организовала невладина организација Солидарност, мир и слобода (СМС), окупило се свега пар десетина грађана Подгорице.

Из СМС су навели да је протест организован против политичара, банкара, домаћих олигарха и великих корпорација у Црној Гори.

Организатори хрватског протеста су на Фејсбук страници навели да је "покрет 15. октобар ту да би људи изразили незадовољство неолибералним капитализмом који је свет отерао у кризу због које људи гладују како би похлепна елита могла да просперира".

На овим скуповима виђене су већ препознатљиве пароле против неолибералног капитализма попут: "Доле капиталистичка диктатура" и "Другачији свет је могућ".

Организатори су најавили скупове у више од 70 земаља широм планете, у 868 градова на свим континетима: у Европи, Јужној и Северној Америци, Азији, Африци.

Ово је прво глобално показивање снаге покрета "Огорчени", који се спонтано родио на мадридском тргу Пуерта дел Сол у марту, да би преко атинске Синтагме и Волстрита почео да се шири светом.

У Америку је стигао 17. октобра под слоганом "Окупирајмо Волстрит", центар светске и америчке финансијске моћи. Протести се већ данима одржавају и у Чикагу, Лос Анђелесу, Сан Франциску, Вашингтону.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво