Читај ми!

Додик: БиХ експеримент

Криза у БиХ нема везе са тим што ни годину дана након избора није формирано Веће министара, већ је последица експеримента који се зове БиХ, изјавио председник РС Милорад Додик. Бих није формирана вољом народа, већ вољом међународне заједнице, истакао Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да тренутна криза у БиХ нема везе са тим што у тој држави ни годину дана након избора није формирано Веће министара, већ да је она последица експеримента који се зове БиХ.

Додик је, у интервјуу Радију Слободна Европа на руском језику, рекао да РС неће одустати од захева за четири министра на државном нивоу, да политички представници Срба само желе да заштите тај ентитет и обезбеде поштовање Устава БиХ.

Милорад Додик је рекао да БиХ "није направљена вољом народа, јер се народи који у њој живе никада нису о томе изјашњавали, него међународном вољом, односно Дејтонским споразумом".

"Нама је примарно да заштитимо интересе РС. Представљам РС и политичку партију у којој су доминантни гласови Срба. Има ту и бошњачких и хрватских гласова и ми то поштујемо. Они у структурама наших именовања имају одређена места, али на нивоу БиХ је сасвим другачија ситуација", рекао је Додик.

Председник Републике Српске је рекао да се ситуација са средишњом власти у Босни показала као сметња, те да је концентрација и ароганција међународне заједнице зарад јачања институција у БиХ, повукла огроман новац који се тамо троши.

"Имамо 22.000 запослених у БиХ који примају плате, а немају никакве користи од ње. Борба за идентификацију код Бошњака је искључиво везана за то да се створи каква таква БиХ", каже Додик.

"То је народ кога нема нигде, него само у БиХ. То је народ који је сам себе прогласио народом 1993. године. Они не могу да изграде властити идентитет, ако не униште идентитет других конститутивних народа", оценио је Додик.

Милорад Додик, који је недавно боравио на конгресу странке Јединствена Русија, похвално је говорио о руском премијеру Владимиру Путину, рекавши да је он одлучан државник који је несумњиво везан за успех руске државе.

"Путин је несумњиво светски лидер. Суочен је са многим проблемима међународног карактера, везано за системе безбедности и онога што је руски примарни циљ, да осигура безбедност свога простора", рекао је Додик.

Додик је, такође, рекао и да Републици Српској одговара политика Русије која подржава Дејтонски споразум.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво