Читај ми!

Антифашисти против Будака

Префарбане уличне табле са именом усташког злочинца Миле Будака у Славонском Броду. Одлука градских власти да се не промени име улице била је окидач за директну акцију, саопштили Млади антифашисти Загреба поздрављајући акцију колега из Славонског Брода.

Антифашисти у Славонском Броду обојили су уличне табле са меном усташког злочинца Миле Будака, који је потписао расне законе и подстицао истребљење Срба у НДХ током Другог светског рата, црвеном и црном бојом. Акцију су поздравили Млади антифашисти Загреба.

Пре неколико дана, градски одборници одбили су предлог грађанске иницијативе да се промени име улице. Осим одборника десничарских странака, иницијативу нису прихватиле ни њихове колеге из Хрватске народне странке и Хрватске странке пензионера, иако су у опозиционој коалицији левог центра на челу са Социјалдемократском партијом која је гласала за уклањање имена.

"Након што су политичари пљунули у лице народу Славонског Брода одлуком да у граду остане Улица Миле Будака, симбола усташког режима, било је очекивано да следи реакција. Одлука која је најпре изазвала згражавање доброг дела јавности и засигурно веома великог броја становника Славонског Брода, била је окидач за директну акцију", наводи се у саопштењу.

"Ако већ политичари, који очито имају директну корист од давања пијетета фашистичком злочинцу, под притиском јавности нису одлучили да је промене, то су урадили антифашисти Славонског Брода", истиче се у саопштењу загребачких антифашиста објављеном након акције у Славонском Броду.

"Акција је добар пример да ће многе ствари зависити од нас и да се од политичара не може баш пуно очекивати, чак ни од оних који су декларативно антифашисти на националном нивоу, а на локалном су оној страни на којој имају више личне користи, као што је Хрватска народна странка Весне Пусић", истичу загребачких антифашисти.

Почеткомдеведесетих, позивајући се на наводни Будаков књижевни опус, по Хрватској је никло 20 имена улица, тргова и квартова са његовим именом. До сада је промењено име већине тих улица, прошле године и у Загребу где је један кварт носио његово име, али су неке улице по Славонији остале да се зову по њему.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије