Читај ми!

Ко је крио оптужницу?

Потпредседник хрватског Сабора Владимир Шекс тврди да је Министарство правосуђа Хрватске 10. августа примило из Београда оптужницу, која га терети за ратни злочин, и држало је у фиоци 24 дана, а да нико из Владе, ни премијерка о томе нису обавештени.

Оптужнице против 44 особе за ратне злочине из 1991. године из Београда су стигле у хрватско министарство правде 10. августа, којe их је 24 дана држало у фиоци, тврди потпредседник Сабора и ХДЗ-а Владимир Шекс чије се име, такође налази на оптужници.

Према његовим речима, о томе нису информисани ни премијерка Јадранка Косор нити министар правде Дражен Бошњаковић.

Шекс тврди и да је српско специјално тужилаштво за ратне злочине изиграло процедуру које је налагала да оптужнице прво упути хрватском државном тужилаштву.

Шекс је одбацио тврдње потпредседника Самосталне демократске српске странке Милорада Пуповца да се за оптужнице знало још у јулу али да се чекало предизборно време.

"О оптужницама које су преко београдског Вишег суда стигле у министарство правде 10. августа, нико из владе није информисан", рекао је Шекс истичући да је 14. септембра Министарство правде послало оптужнице у Општински суд у Осијеку и затражило поступак.

Шекс је истакао да министар правде све време није знао да су оптужнице из београдског Вишег суда стигле у Хрватску.

Осим Шекса, међу 44 оптужена налазе се Иван Векић, Бранимир Главаш и Томислав Мерчеп.

"Питао сам министра Бошњаковића како је могуће да је неко држао оптужницу 24 дана у фиоци, а да ником ништа није рекао. Одговорио ми је да ни он није знао, јер га његови сарадници, пре свега државни секретар за међународну сарању и виши саветник о томе нису информисали нити када је стигла оптужница из Београда нити кад је послата у Осијек", рекао је Шекс.

"Оптужница из Београда послата је у Осијек с потписом вишег саветника Слободана Чалића, а у том решењу пише да се она шаље по одобрењу министра правде. Ипак, министар каже да није био обавештан", рекао је Шекс и додао да су у влади били шокирани информацијом.

Косорова необавештена

"Такође, није ни истина да је премијерка знала за оптужнице у јулу, већ је сазнала за то из медија 20. септембра кад је ратни министар унутрашњих послова Иван Векић дошао по оптужницу и дан касније упознао јавност о томе", рекао је потпредседник Сабора.

Шекс је негирао Пуповчеве тврдње да су о оптужницама разговарали министри правде две земље, већ је рекао да само постоји споразум о сарадњи и размени докумената која су тужилаштва две земље потписала 2006. године.

Шекс је оценио и да је Специјално тужилаштво за ратне злочине Србије изиграло договор два тужилаштва.

Говорећи о закону о ништавности правних аката ЈНА, СФРЈ и Србије који је усвојила влада у Загребу и који се налази у процедури усвајања у Сабору, Шекс је рекао да је то "одговор на српску судску агресију" која се види у узурпирању надлежности за процесуирање ратних злочина на целом подручју СФРЈ што је решено законом из 2003. који је до краја ступио на снагу 2010. године.

"Наш закон биће полуга да заједно с другим замљама бивше Југославије отклонимо тај притисак", рекао је Шекс и додао да се настоји да и ЕУ изврши притисак на Србију због примене тог закона.

"За разлику од апсолутне ништавности аката ЈНА и СФРЈ, закон предвиђа релативну ништавност за правне акте Србије, односно дозвољава се да Србија оптужује и суди починиоцима ратних злочина почињеном на простору Хрватске, ако поступци удовољавају правним стандардима Хрватске, као у суђењима за Овчару или Ловас", рекао је Шекс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије