Читај ми!

Мито за Главашеву слободу

Сплитски бизнисмен Срећко Јуришић признао да је покушао да подмити Врховни суд Хрватске да промени пресуду Бранимиру Главашу и нагодио се са тужилаштвом. Одбрана осталих оптужених очекује да ће нагодба бити оспорена, јер је Јуришић признао кривицу без своје изјаве о неделима.

Другооптужени за покушај подмићивања судија Врховног суда Хрватске, како би променили осуђујућу пресуду Бранимиру Главашу за ратне злочине над српским цивилима у Осијеку, неочекивано је данас признао кривицу.

Мимо знања осталих оптужених, сплитски предузетник Срећко Јуришић објавио је пред Оптужним већем Жупанијског суда у Загребу да је у целости признао кривицу и нагодио се с тужилаштвом, после чега му је изречена казна од две године затвора, условно четири.

Оптужно веће требало је данас да одлучи о основаности оптужнице против петоро оптужених за покушај подмићивања у случају "Главаш", aли ће, с обзиром на нове околности, о оптужници против преостале четворице одлучивати на рочишту за десет дана.

Осим Срећка Јуришића, оптужницом за подмићивање судија обухваћени су посланик у Сабору Хрватске Иван Дрмић, осјечки предузетник Драго Тадић, који је првоосумњичени, његова супруга Божица Тадић Ћавар и бивша заменица главног уредника Гласа Славонија, иначе Главашева пријатељица Сања Маркетић.

Одбрана осталих оптужених критиковала је нагодбу, а спорно им је, осим осталог, што Јуришић признаје кривицу без своје изјаве о неделима, па верују да ће је оспорити Врховни или Уставни суд.

Тужилаштво, међутим, верује да ће признање другооптуженог помоћи утврђивању кривице осталих оптужених.

Оптужени су покушали да сакупе 700.000 евра за мито, у чему нису успели, а и истражни органи су их, у међувремену, открили.  

Бранимир Главаш у БиХ служи осмогодишњу затворску казну због ратног злочина почињеног у Осијеку 1991. године, будући да је уочи изрицања пресуде у Хрватској побегао у БиХ.

У Жупанијском суду у Загребу Главаша је осуђен на десет година затвора, али му је Врховни суд смањио казну за две године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије