Читај ми!

Глас против поништавања оптужница

Предлог закона о непризнавању оптужница из Србије је лош, рекао хрватски председник Иво Јосиповић. Једини начин да се проблем реши је договор са Србијом, по принципу - нико ко је починио злочин не сме да избегне правди, истакао Јосиповић.

Председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је данас да се предложеним законом о ништавности правних аката ЈНА, СФРЈ и Србије не може постићи жељена сврха и додао да је питање да ли је он у сагласности с међународним правом.

"Једини пут је да се седне за сто и да се дугорочно договори систем по којем нико ко је починио злочин неће избећи правди. То је врло важно и од тога не треба одступити јер ће се спречити да се прогон за ратне злочине политизује и користи у било какве политичке сврхе", рекао је Јосиповић новинарима у Плованији.

Хрватски председник је тако коментарисао владин предлог закона о ништавности оптужница ЈНА, СФРЈ и Србије, као и оптужнице из Србије против 40-так хрватских држављана, међу којима и неколико ратних руководилаца, за ратне злочине и геноцид на подручју Вуковара.

"Јасно да је у питању једна политичка порука, с обзиром на то да су се слале оптужнице које нису следиле ону процедуру која је била договорена, али такав закон није начин решавања проблема", оценио је Јосиповић.

Он је додао да закон, уколико буде усвојен у Сабору, неће остварити своју функцију, већ ће изазвати проблеме, јер неки који су на српским оптужницама неће знати за њих и имаће проблема ако буду путовали у иностранство.

Јосиповић је рекао како не може да тврди да је владајућа странка Хрватска демократска заједница (ХДЗ) оптужнице из Србије обзнанила тек сада као део предизборне кампање, али је додао да зна да су "оптужнице стигле у августу".

Србија је послала Хрватској оптужнице против око 40 особа које се терете за ратне злочине и геноцид над српским становништвом на подручју Вуковара 1991. године Међу оптуженима су и ратни функционери Владимир Шекс, Иван Векић, Бранимир Главаш и Томислав Мерчеп. 

Као одговор на те оптужнице хрватска влада је прошле седмице предожила закон којим би се оптужнице ЈНА, СФРЈ и Србије прогласиле ништавним.

Заоштравање односа са Србијом део јавности тумачи као део предизборне кампање ХДЗ-а.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије