Читај ми!

Без брзог договора са СПЦ

Игор Лукшић није оптимиста по питању брзог постизања споразума са Српском православном црквом. Многе теме у преговорима није могуће лако решити, оценио црногорски премијер.

Председник Владе Црне Горе Игор Лукшић изјавио је да није оптимиста по питању брзог постизања споразума са Српском православном црквом (СПЦ), којим би требало да уреде међусобне односе.

Лукшић је новинарима рекао да многе теме у преговорима није могуће лако решити. Како је навео, постоје околности које будући споразум са СПЦ чине битно другачијим од оног који је Влада Црне Горе потписала са Католичком црквом.

"Тешко могу себе замислити да потпишем споразум којим би Влада верификовала околност да се црквеном организацијом СПЦ прекраја државна територија Црне Горе, да се шаљу поруке да се не пристаје на црногорску нацију, да се црногорски језик доживљава нижеразредним", истакао је Лукшић.

Према његовим речима, не може се занемарити ни околност да је Црногорска православна црква некада била аутокефална и да је православље било државна религија у Црној Гори.

"То чини будући уговор са Православном црквом битно другачијим од уговорног стања са Светом столицом", казао је црногорски премијер.

Лукшић је рекао да нико нема намеру да прогања или протерује, али је додао да мора бити уважена околност да је Црна Гора независна држава и да као таква треба да заузме став који ће, пре свега, бити у сусрет верницима.

Премијер Црне Горе сматра да не треба избегавати тражење решења које ће објединити православне вернике у Црној Гори под неутралним називом.

"Али, то је већ питање за експерте и за будуће преговараче, ако буде спремности да се на те теме разговара заиста отворено и у складу са интересима, с једне стране државе Црне Горе, а с друге црквене организације", казао је Лукшић.

Председник црногорске скупштине Ранко Кривокапић сматра да би Митрополија црногорско-приморска требало да се региструје у Црној Гори и да би тек после тога било могуће да она потпише споразум са државом којим би се регулисали међусобни односи.

Према Кривокапићевим речима, Влада би требало да се договара са Црногорском православном црквом, која је легалан субјект у црногорском правном систему.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара