Преговори Подгорице и СПЦ

Односи Владе Црне Горе и Српске православне цркве ускоро би могли да буду регулисани споразумом, а преговори су већ у току, преноси Телевизија "Вијести". Очекује се да ће централна тема бити питање имовине.

Влада Црне Горе и Српска православна црква (СПЦ) почели су преговоре о потписивању споразума који би требало да уреди међусобне односе, преноси подгоричка Телевизија Вијести.

Споразум ће, како је најављено, бити сличан Конкордату који је премијер Игор Лукшић потписао са Ватиканом крајем јуна, а који је, између осталог, дефинисао и повраћај имовине.

"Мање-више у свим државама то су иста питања. Неке државе тако регулишу односе са појединачним верским заједницама. То је гаранција правне сигурности за обе стране и добро је решење ако се ти преговори воде", оцењује теолог Живица Туцић.

Очекује се да ће у преговорима са СПЦ проблематично питање имовине бити у центру пажње, а интересантно ће бити и како ће се евентуални споразум одразити и на Црногорску православну цркву.

"Потписивање уговора са Митрополијом уопште не дотиче то питање - ко је све признат или непризнат. Очигледно је да је ЦПЦ признат у Црној Гори, али у овом тренутку не видим разлога да се стави у исту раван са Митропилијом, која ужива опште светско признање. Ипак, треба препустити црквама да оне одлучују ко је црква", наводи Туцић.

Црногорска влада није званично потврдила да су преговори почели, али је за подгоричку телевизију саопштила да је отворена за дефинисање односа и са другим верским заједницама кроз споразуме сличне Конкордату.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара