Откопани докази против ХДЗ-а

У врту бившег рачуновође ХДЗ-а Бранке Павошевић пронађени докази о исплати новца из црних фондова ХДЗ-а. Павошевићева је бележила коме је и у које сврхе исплаћиван новац. Премијерка Јадранка Косор негира да је њена председничка кампања 2005. године финансирана нелегалним новцем. Уколико се тврдње Павошевићеве покажу тачнима, против ХДЗ-а би могао да буде покренут кривични поступак.

Хрватска премијерка и председница ХДЗ-а Јадранка Косор негирала је тврдње Вечерњег листа да је њена председничка кампања 2005. године, као и кампања за Сабор 2007. финансирана новцем из црних фондова странке.

"Сасвим је сигурно да они који су, ако је тога било, узимали новац, морају стати пред лице правде, без обзира на цену коју морамо поднети", рекла је Косорова истичући да "свако ко је лопов и ко је украо, мора ићи у затвор".

"Ово што се догађа је на неки начин порука мени, али то ме неће уплашити", поручила је хрватска премијерка.

"Зар неко уопште може помислити да сам покренула целу акцију против корупције да бих на крају дошла до себе?", рекла је Косоророва Јутарњем листу.

Вечерњи лист је објавио да је бивши рачуновођа ХДЗ-а Бранка Павошевић на потврдама о исплати, које је закопала у свом врту, написала да је председничка кампања Косорове 2005. године плаћена новцем из нелегалног црног фонда.

На исплатницама из црног фонда оригинално су бележени износи и особе којима је Павошевићева издавала новац, а накнадно је на неке од њих додала белешку да су у позадини трошкови кампање Косорове, пише Вечерњи лист.

Ако се тврдње Павошевићеве покажу тачним, то ће бити први доказ да је ХДЗ председничку кампању водио нелегалним средствима, али и пресудни елемент за отварање кривичног поступка против ХДЗ-а као правног лица, пише Вечерњи лист, позивајући се на изворе блиске истрази.

Павошевићева, против које се води истрага, детаљно је образложила сваку ископану исплатницу на којој је наведено име особе којој се новац исплаћује, износ и у већини случајева и датум исплате, пише Вечерњи лист.

Лист наводи да су новац из црног фонда добили бивши портпарол Ратко Мачек, министар здравља Дарко Милиновић, најближа сарадница бившег премијера Иве Санадера Бјанка Матковић, режисер Антун Врдољак, фотограф Дамир Хојка, естрадне звезде Жак Худек и Мирослав Шкоро...

За кампању Косорове 2005, али и за парламентарне изборе 2007, издвојено је чак 1,74 милиона евра, пише хрватски лист.

Павошевићева је водила рачуноводство ХДЗ-а до 2009. године, док је на челу странке био Санадер, а приведена је средином јула ове године због истраге о "Фими медији", фирми преко које су из државних предузећа и министарстава "истиснуте" десетине милиона куна у фондове ХДЗ-а.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара