Читај ми!

Протести у Грчкој

Ни данашњи дан у Грчкој не протиче без протеста због владиних мера штедње. Уз изузетне мере обезбеђења у Солуну протестује више стотина демонстраната, а раније данас протестовало се и у Атини.

Више стотина грчких демонстраната окупило се данас у центру Солуна, протестујући против оштрих мера штедње које је прописала грчка влада за излазак те земље из економске кризе.

Демонстранти, који традиционално протестују у Солуну на дан отварања Међународног општег сајма (Т.И.Ф.) у том граду, поручују да грађани нису депримирани, већ "спремнији него икада да се боре за своја права".

Окупљање демонстраната на Аристотеловом тргу у центру града почело је нешто после 17 сати, а поворка ће са тог места кренути ка сајму, на коме би грчки премијер Јоргос Папандреу вечерас требало да одржи традиционални говор.

Према информацијама у појединим грчким медијима, протесте обезбеђује више хиљада полицајаца, а 6.000 их дошло на испомоћ из Атине.

Носећи транспаренте "Одбаците ММФ и Европску унију", "Штрајк до победе" и "Не плаћамо ништа - не поседујемо ништа", демонстранти најављују талас протеста који се настављају и следеће недеље.

Студент постдипломац на Универзитету у Солуну Никос Лоунтос рекао је Танјугу да су овогодишњи протести другачији од претходних, јер је премијер раније долазио у Солун на сајам и давао обећања, али сада нема шта да обећа.

"Они смишљају начин да отплате дугове и дају новац банкама, али нама је већ доста свега. Треба нам новац за школовање, плате и пензије", рекао је Лоунтос.

Инжењер Костас Питас истакао је да су људи веома бесни јер су све мере које влада намерава да предузме неиздрживе за народ.

Он је напоменуо да су данас дошли и грађани из осталих делова земље - Атине, па чак и са Крита, а порука мора бити јака, која гласи да "то неће проћи".

Заменик министра економије Сократес Ксинидис рекао је новинарима да је премијер Папандреу искрен према својим грађанима и да ће у вечерашњем говору поручити да су тешкоће са којима се Грчка суочава основа за нови почетак и поновно рађање земље.

"Према мом мишљењу реакције грчког народа су изузетно зреле и ми разумемо њихово незадовољство", рекао је Ксинидис, додајући да је пут ка опоравку једносмеран, односно да ће или бити спроведене мере или ће бити проглашено банкротство.

Протестна окупљања у Солуну почела су данас око 15 сати, а улице у целом округу око сајма и у ширем центру града затворене су већ око поднева.

Аутобуси градског превоза не саобраћају, а на снази је и 24-часовни штрајк такси возача. Угоститељски објекти затворени су у раним поподневним сатима, а угоститељи такође протестују због повећања пореза на додату вредност са досадашњих 12 на 23 одсто.

Око 2.000 чланова комунистичког синдиката одржали су миран протест у Атини.

Грчка социјалистичка влада увела је оштре мере штедње којима се смањују пензије и плате буџетских корисника, а подижу порези и диже се граница за одлазак у пензију да би се добила неопходна међународна финансијска помоћ од 219 милијарди евра.

Грчка мора да убеди Европску унију и Међународни монетарни фонд, који дају помоћ, да остварује довољно напретка у фискалној дисциплини, реформама и приватизацији.

Ако то не успе онда неће добити следећу траншу помоћи од осам милијарди евра, чиме би земљи запретило банкротство.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије