Читај ми!

Албанци у Црној Гори незадовољни

Представници албанских партија у Црној Гори поручују да ће, после усвајања изборног закона, променити однос према коалицији на власти и додају да су Албанци имали више права у заједници са Србијом него данас. "Албанци су сазрели и власт у Црној Гори ће, ако се погледа географија региона, кад-тад имати адекватан одговор", поручио један од албанских лидера.

Припадници албанске заједнице у Црној Гори, незадовољни одредбама усвојеног изборног закона, поручили су да више ништа неће бити исто као до сада, и да су Албанци имали више права у заједници са Србијом него сада у самосталној Црној Гори.

Оштру поруку посланика Демократског савеза Мехмета Бардхија да су "Албанци сазрели" и да ће власт у Црној Гори "ако се погледа географија региона, кад-тад имати адекватан одговор" након усвајања изборног закона, посланици албанских националних партија, међутим, не доживљавају као директну претњу или евентуални позив на немире, пишу подгоричке Вијести.

Сагласни у тврдњи, како се наводи, да Албанци у Црној Гори никада нису били претња по мир и стабилност, представници албанских партија, након усвајања изборног закона који више не предвиђа пет гарантовних мандата у посебној албанској изборној јединици, истичу да ће се променити однос албанских странака према коалицији на власти.

"Сигурно је да ће се доста тога променити и да ће се наша политичка борба вратити на период пре 1992. године. Ми смо сада дупло дискриминисани, а први смо показали спремност за преговоре", поручили су представници странака.

"Хтели смо бити тамо где се одлучује. Ово није било усклађивање са Уставом, ово је била чиста трговина којој ће се цена накнадно утврдити", рекао је Вијестима посланик Коалиције "Албанска перспектива" Васељ Сиништај.

Истичући да се на дан усвајања изборног закона показало да су Албанци највећи губитници, он је рекао да не сматра да су Албанци изиграни или преварени, јер власти никада није слепо веровао у обећањима.

"Годинама нам се причало да нам је добро, да се иде у добром правцу, а показало се да нису спремни да граде грађанску државу", рекао је Сиништај и додао да је, додуше, изражено жаљење што закон није добио и подршку Албанаца.

Он, како се истиче, није могао да прецизира хоће ли реакција албанских политичких партија ићи у правцу бојкота, протеста или евентуалног неучествовања на изборима.

"О том потом. Први пут смо јединствени и ја бих желео да тако остане", нагласио је Сиништај који је најавио жалбу америчкој амбасади, ОЕБС-у, али и владама Албаније и Косова како би им указао на проблем који се у четвртак догодио у Подгорици.

Сиништај је, како се наводи, рекао да су Албанци имали већа права у заједници са Србијом, него данас у самосталној Црној Гори.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије