Читај ми!

Дан македонске државности

Централном прославом, вечерас је у Скопљу обележена 20. годишњица независности Македоније, са које је премијер Никола Груевски поручио да неће прихватити име које ће угрозити идентитет Македоније.

Великом парадом армије, културним манифестацијама, уличним театром, Македонија прославља 20 година независности.

Премијер Македоније Никола Груевски апеловао је на све грађане и политичке факторе у земљи да се уједине у налажењу решења у спору са Грчком око имена државе.

"Хајде да се ујединимо око тог питања, да будемо јединствени. Хајде да нађемо решење које неће утицати на наш идентитет и нека то буде потврђено на референдуму на коме ће се већина грађана у Македонији изјаснити за такво решење", рекао је Груевски на прослави.  

У току дана отворено је више здања у центру Скопља који су у склопу пројекта "Скопље 2014". Декларација о независности која је изгласана 1991. године пренесена је у Музеј револуционарне борбе.

На улицама Скопља била је организована парада војске Македоније, а на главном тргу у граду свечано је пуштена фонтана која се налази испод статуе "Ратник на коњу" која представља Александра Великог.

Осмог септембра 1991. године у Македонији је организован референдум за осамостаљење од бивше југословенске федерације.

На референдуму је гласало висе од 80 процената грађана, од којих је преко 95 одсто гласало за отцепљење и независност Македоније. Од тада се тај дан слави као Дан независности.

Опозиционе партије нису учествовале на вечерашњој прослави са образложењем да је она организована као партијска прослава владајуће странке ВМРО-ДПМНЕ.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара