Читај ми!

Изборни закон на танком леду

Парламент Црне Горе завршио расправу о изборном закону, чије је усвајање услов Брисела за додељивање Црној Гори датума преговора. Гласање о том акту одложено за сутра због наставка преговора власти и опозиције о називу наставног предмета о језику, којим опозиција условљава подршку изборном закону.

Скупштина Црне Горе завршила је расправу о изборном закону на чије се усвајање чека четири године, а који је један од услова за добијање датума почетка преговора о чланству земље у Европској унији. О том закону гласаће се сутра због наставка преговора премијера Лукшића и опозиције о називу језика и наставног предмета у образовном систему, који опозиција тражи у замену за подршку изборном закону.

Представници опозиције поновили су током  скупштинске расправе да је обезбеђење равноправности српског и црногорског језика у образовном систему услов да подрже изборни закон, док је из владајуће коалиције поручено да изгласавање тог акта не треба условљавати другим политичким питањима.

Пре почетка седнице, власт и опозиција нису постигле споразум око назива школског предмета о језику.

За усвајање закона потребна је двотрећинска већина посланика, а опозиција је подршку изборном закону условила решавањем статуса српског језика у образовном систему.

Најновији предлог опозиције Лукшићу јесте да се наставни предмет назове црногорски, српски/матерњи језик и књижевност, а у оптицају је и варијанта црногорско-српски, босански и хрватски језик и књижевност.

Према попису становништва, највише грађана Црне Горе говори српским језиком, док је Уставом црногорски дефинисан као службени језик.

Скупштина Црне Горе је јуче одложила расправу о изборном закону, како би, у међувремену, власт и опозиција још једном покушале да нађу решење за питање назива наставног предмета у школама.

Опозиција је саопштила да предлог владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС) да се наставни предмет назове црногорски/српски, босански, хрватски језик и књижевност, није прихватљив, јер не обезбеђује неопходну равноправност српског са црногорским језиком.

ДПС је претходно одбио предлог опозиције да се наставни програм у црногорским школама назове матерњи језик и књижевност.

Назив језика који ће се изучавати у црногорским школама тако и даље остаје Гордијев чвор, а последица неизгласавања изборног закона, савим је извесно, довешће до успоравања на европском путу Црне Горе пошто је тај закон услов за добијање датума преговора.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара