Читај ми!

Настава и на српском језику

Посланици Скупштине Црне Горе подржали су у начелу измене Закона о општем образовању, које предвиђају да се настава у школама, поред обавезног црногорског, изводи и на српском језику, што захтева опозиција.

Скупштина Црне Горе подржала је у начелу владине Измене закона о општем образовању које предвиђају извођење наставе у школама на црногорском, али и на српском и осталим језицима у службеној употреби.

Владин предлог, који је резултат споразума премијера Игора Лукшића и опозиције, подржали су посланици свих парламентарних партија, осим мање чланице црногорске владајуће коалиције, Социјалдемократске партије (СДП).

СДП је био уздржан, јер је за ту партију "неприхватљиво" да опозиција условљава подршку изборном закону решавањем питања српског језика у образовном систему.

Решавање статуса српског језика у образовном систему услов је опозиције да подржи изборни закон који је неопходан како би Црна Гора добила датум за почетак преговора о чланству са Европском унијом (ЕУ). Усвајање изборног закона и његово усаглашавање са уставом одложено је крајем јула већ седми пут.

Европски комесар за проширење Штефан Филе је у среду поново позвао политичке актере на договор који би "омогућио даље напредовање" Црне Горе у процесу европских интеграција.

Опозиција, међутим, тражи да се гласање о законским изменама одложи за наредну недељу, до окончања преговора са премијером Лукшићем око назива наставног предмета о језику.

У Црној Гори је јуче почела нова школска година. Подгоричка полиција привела је и касно синоћ пустила из притвора пет особа због позивања на бојкот наставе у црногорским школама.

Председник Удружења "Стоп дискриминацији" Дарко Рашовић, председник подгоричког Одбора Нове српске демократије Радош Зећевић и још три особе приведени су у полицијске просторије због дељења листића којима се позива на бојкот наставе у црногорским школама, док се не омогући право образовања на српском језику.

Из Тужилаштва је саопштено да су саслушани због сумње да су починили кривично дело позивања на отпор државним органима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара