Читај ми!

Подршка Србији на путу ка ЕУ

Премијер Словеније Борут Пахор и Влада те земље подржавају доделу статуса кандидата Србији за чланство у ЕУ. Пахор планира да се лично ангажује и сматра да је ЕУ највећа гаранција миру, сигурности и стабилности Западног Балкана.

Влада Словеније и словеначки премијер Борут Пахор планирају да се лично ангажују код земаља Европске уније како би Србија добила статус кандидата за чланство у ЕУ. Додатна појашњења или аргументи би могли допринети доношењу позитивне одлуке.

"За доделу статуса кандидата на редовном, децембарском заседању Савета Европе, потребно је, поред позитивног извештаја о напретку, пре свега, обезбедити сагласност унутар држава, чланица ЕУ", наведено је у изјави достављеној данас Танјугу.

Након Пахоровог сусрета са немачком канцеларком Ангелом Меркел, у Прес служби истичу да "Влада Републике Словеније остаје привржена процесу ширењу Европске уније (ЕУ) и јачању европске перспективе региона, јер сматра да је само она (ЕУ) највећа гаранција миру, сигурности и стабилности Западног Балкана".

Словенија подржава доделу статуса кандидата Србији, јер оцењује да је то од изузетног значаја за наставак процеса ширења ЕУ, наведено је у изјави.

Додела статуса кандидата у складу са "аcquis" (заједничким правним актима) заснива се на испуњавању тачно одређених услова, чија је оцена дата у редовном годишњем извештају о напретку, који припрема Европска комисија, рекли су из Пахорове Прес службе.

Немачка канцеларка Ангела Меркел и словеначки премијер Борут Пахор заложили су се у уторак у Љубљани за европску перспективу Западног Балкана.

У заједничкој изјави, после састанка, Ангела Меркел и Пахор су се изјаснили у корист европске перспективе земаља Западног Балкана.

Словенија, као бивша југословенска република, намерава да подстиче процес приступања земаља Западног Балкана, а немачка канцеларка истакла је том приликом, да Немачка подржава европску перспективу Србије али да билатерални проблеми морају бити решени пре приступања Унији.

Ангела Меркел је у Београду истакла да је незамисливо да се заврше преговори са Србијом о пријему у чланство ЕУ, а да се потом каже да постоји проблем око Косова.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије