Читај ми!

Басеску: Румунија не признаје Косово

Букурешт не признаје независност Косова и даље ће подржавати пријем земаља Западног Балкана у ЕУ, рекао предсеседник Румуније Трајан Басеску.

Председник Румуније Трајан Басеску изјавио је на годишњем састанку румунске дипломатије да Румунија не признаје независност Косова и да ће и даље подржавати пријем земаља Западног Балкана у ЕУ, али од њих тражи коректну политику према румунској мањини.

"Румунија неће признати Косово све док не дође до споразума Београда и Приштине" поручио је Басеску.

Према његовим речима, став Румуније се не мења према Косову и заснива се на истом мишљењу као о конфликту на Блиском истоку.

Румунија ће применити "исту меру у вези са ситуацијом на Балкану коју примењује у односу на Блиски исток - између Израела и Палестине", рекао је Басеску.

У вези са ангажовањем у мисији Еулекса, Басеску је рекао да је учешће Румуније условљено тиме да се "не тумачи као подршка институционалној изградњи Косова".

Румунски председник је прецизирао да је потребно да се посаветује са европским партнерима о томе како осигурати "уравнотеженије" учешће у мисији Еулекса, јер Букурешт жели да смањи своје присуство на Косову.

Басеску је међу главним приоритетима румунске спољне политике истакао политику суседства, у оквиру које је на првом месту навео да "Румунија остаје ослонац земаља Западног Балкана које желе да се придруже Европској унији".

Румунски председник рекао је у том контексту да је подршка Букурешта "осигурана и кроз коректну политику према румунској мањини у тим земљама".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се