Читај ми!

Почетак наставе упркос спору

Школска година почела у складу са календаром рада у Црној Гори и поред захтева опозиције да се одложи почетак наставе у школама због спора око назива наставног предмета за језик.

Настава у школама у Црној Гори почела и поред захтева опозиције да се одложи почетак школске године и позива дела невладиног сектора на бојкот због спора око назива наставног предмета за језик, пренели су подгорички медији.

Опозиција је два дана уочи почетка школске године тражила од премијера Игора Лукшића да се одложи почетак школске године, док не буде постигнут договор о називу наставног предмета о језику, што је премијер одбио.

Министарство просвете је раније упозорило школске управе и родитеље да је школска настава обавезна и да ће се изводити по наставном плану и програму.

Неке невладине организације које заступају родитеље раније су позвале на бојкот наставе док се, како је саопштено, у статусу не изједначе српски и црногорски језик.

Скупштина Црне Горе требало би сутра да почне расправу о Изменама закона о општем образовању, које је предложила влада, а којима се поред обавезног црногорског у школама изучавају и српски и други језици у службеној употреби.

Власт и опозиција преговарају о називу предмета за језик. Опозиција предлаже да се он зове Матерњи језик и књижевност, док је премијерово решење било Црногорски/матерњи језик и књижевност.

Договор о језику је услов опозиције за подршку изборном закону, који је неопходан како би земља добила датум за почетак преговора о чланству са ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се