Читај ми!

Опозиција најавила бојкот

Црногорска опозиција тражи одлагање почетка школске године док се не нађе решење за статус српског језика. Премијер Игор Лукшић не сматра да је његово решење идеално, али сматра да је фер за српски језик. Нема одлагања почетка школске године, поручује Министарство просвете.

Српски национални савет у Црној Гори позивао је црногорске опозиционе странке да се повуку из преговора са премијером Игором Лукшићем о питању статуса српског језика у образовном систему те земље. Опозиција тражи одлагање почетка школске године за понедељак 5. септембар како би се добило време за договор о том питању.

Седница Парламента о Изменама закона о општем образовању заказана је за 2. септембар. Предлог премијера Лукшића је да име наставног предмета буде црногорски/матерњи језик и књижевност, а да они који то желе иза црте могу уписати српски, односно други матерњи језик. Опозицији то не изгледа као равноправност језика.

Лидер Покрета за промене Небојша Медојевић каже да у овом тренутку његова странка сматра да би једно неутрално решење, које не помиње национални идентитет и предзанке у називу језика, могло бити пут ка решењу да се језик зове матерњи језик и књижевност.

"Није добро да радимо преговоре у атмосфери бојкота наставе, мислим да је добро да школска година почне у понедељак", истиче Медојевић.

Срђан Милић, из Социјалистичке народне партије, тврди да се не ради о политичком питању, него о кризи и покушају асимилације.

Да би назив предмета требало да остане матерњи језик предлаже и Нова српска демократија, и најављује оштре потезе уколико се не постигне договор са премијером.

"Нисам срећан због чињенице да нећу своју децу слати у школу, али ја лично и већина људи који говоре српски, немамо нека друга средства на располагању да бисмо исказали неслагање са политиком коју води влада. Као посланици имамо могућност да напустимо парламент, као што имамо могућност да напустимо и локане парламенте", каже Андрија Мандић, председник Нове српске демократије.

Премијер Игор Лукшић не сматра да је његово решење идеално, али сматра да је фер за српски језик.

"Никада нисам био затворен да чујем бољи предлог ако га добијем. За сада нисам добио предлог који би био адекватан овоме о чему говорим, да је истовремено на линији Устава, да је фер према свим језицима и да промовише концепт грађанског друштва", каже црногорски премијер Игор Лукшић.

Док опозиција и власт траже решење, родитеље брине само једно да почне школска година на време.

Договор опозиције и власти око језика кључан је и за евроинтеграције земље. Како би добила датум за почетак преговора о чланству у Европској унији, Црна Гора мора да усвоји изборни закон. Подршку том акту опозиција условљава изједначавањем српског и црногорског језика у образовном систему.

У међувремену, министарство просвете и науке Црне Горе саопштило је да ће школска година у Црној Гори ипак почети сутра.

"Школска година ће почети у складу са календаром, 1. септембра", рекла је портпарол црногорског Министарства просвете Весна Гајевић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се