Читај ми!

Грчки порески рај

Због утаје пореза, грчки буџет "тањи" за 20 милијарди евра годишње. Држава, која грца у дуговима, одлучила да се обрачуна се неплатишама, па ће ускоро усвојити оштрије мере за утају пореза. Под лупом компаније и боље стојећи грађани.

Грчка је решила да се обрачуна са утајом пореза у земљи, а на мети су бројни предузетници и компаније, али биће проверавани и грађани.

Грчки парламент ће, како је најављено у Атини, током септембра усвојити оштрији закон, који ће то и омогућити. Према неким проценама, због утаје пореза, државни буџет бива ускраћен за више од 20 милијарди евра годишње.

Списак оних који избегавају плаћање пореза у Грчкој све већи. То нису само богати лекари или адвокати. Професори и просветни радници ће, такође, морати да полажу рачуне Пореској служби, која се "посебно наоштрила" да утврди да ли у народу веома популарни астролози, који зарађују милионе, уредно уредно измирују властите пореске обавезе.

Случај једног астролога који је на рачуну имао четири милиона евра, нарочито је привукао пажњу домаће јавности. Вероватно и због чињенице што упркос својим способностима", није могао да предвиди посету пореских инспектора.

Убудуће би, осим осталог, сви грађани требало да имају потврду о имовинском стању. Али њоме неће бити обухваћени само подаци о приходима и имовини, већи и о инвестицијама, пословању, власништву акција или приходима од ауторских права.

На основу тога би пореске службе у сваком тренутку могле да провере да ли је порески обвезник измирио обавезе.

Државни службеници који су у неком сродству или у пријатељским односима са грађанима чије имовинско стање треба да провере склони су да попусте, тврде упућени у тај проблем. Зато би у закону требало да постоје инструменти који би спречили сваки могући сукоб интереса, што раније у грчким државним службама била пракса.

Да борба против утаје пореза већ даје резултате потврђује податак да су порески инспектори на многим грчким острвима проверили пословање 705 малих привредника и таверни и у 490 случајева утврдили неправилност у плаћању пореза.

Највише на Родосу, где је неправилности било у готово свим радњама. И на острву Китнос су многи предузетници морали да плате казне због утаје пореза.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се