Читај ми!

Полиција забранила литургију

Црногорска полиција забранила Митрополији црногорско-приморској и канонски непризнатој Црногорској цркви да, у размаку од пола сата, служе литургију у истом храму. Нешто раније, директор Управе за некретнине рекао да СПЦ мора да врати "незаконито стечену имовину у Црној Гори".

Полиција у Црној Гори саопштила је да, ради спречавања нарушавања јавног реда и мира и евентуално кривичних дела, није дозволила свештенству и верницима Митрополије црногорско-приморске и канонски непризнате Црногорске православне цркве да, у храму Светог преображења на Ивановим коритима, служе литургију.

Портпарол Управе полиције Тамара Ралевић рекла је да су представници Митрополије и ЦПЦ  најавили служење литургије на истом месту, у временском размаку од само пола сата.

Ралевићева је подсетила да су се ранијих година на истом месту дешавали инциденти између присталица Митрополије црногорско-приморске и Црногорске православне цркве, због чега је полиција одлучила да свима забрани улазак у храм.

Из Митрополије црногорско-приморске раније данас је саопштено да је "држава Црна Гора, нажалост, и ове године показала насиље и неправду према Православној цркви".

"Свештеницима Митрополије и верном народу је црногорска полиција забранила улаз у храм Христовог Преображења на Ивановим коритима и служење литургије, која је у тој цркви деценијама служена", наводи се у саопштењу Митрополије црногорско-приморске.

Указује се да је поступак полиције противправан и мимо сваке логике, јер се храм на Ивановим коритима води као власништво Митрополије.

Поглавар канонски непризнате Црногорске православне цркве Михаило позвао је државне органе да реше питање црквене имовине, јер, како је навео, "чија је црква, тога је и држава".

"Ово што нам се дешава није забележено нигде у Европи, па ни шире, да домицилни народ не може да уђе у своје цркве и манастире. Мислим да је ово последњи пут да овако обележавамо Преображење", рекао је поглавар ЦПЦ.

Орландић поделио имовину!

Раније данас, директор црногорске Управе за некретнине Мићо Орландић изјавио је да Српска православна црква мора да врати, како је навео, незаконито стечену имовину у Црној Гори.

"Држава Црна Гора треба да врати у своје окриље имовину коју је узурпирала и насилно одузела СПЦ 1918. године, и да начин њеног коришћења реши на добробит Црногорске православне цркве", рекао је Орландић.

Решавањем питања црквене имовине православним верницима не може бити ускраћено ниједно верско право, сматра Орландић, већ ће се само ускратити права институцијама изван Црне Горе, која су стекли "на насилни и незаконит начин".

"СПЦ je у Црну Гору дошла 1918. године и од тада, траје њена узурпација целокупне црногорске црквене имовине", рекао је Орландић, који је и високи функционер Социјалдемократске партије, листу Побједа.

"Сведоци смо да део свештеника СПЦ, а и сам српски патријарх, мисле да им је све допуштено када су Црна Гора и Црногорци у питању. Црна Гора је обновила своју државност, решила питање имовине династије Петровић и сада треба и може да реши питање Црногорске цркве", рекао је Орландић.

Координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске Велибор Џомић изјавио је Танјугу да директор Управе за некретнине Мићо Орландић злоупотребљава ту функцију како би нанео штету СПЦ. 

Џомић је навео да је Орландић ставом о имовини цркве само потврдио оно на шта је "Митрополија годинама упозорава".

"Евидентно је да је током претходних неколико година, док се мимо свих европских стандарда истовремено налазио и у законодавној и у извршној власти, своју руководећу функцију у Управи за некретнине злоупотребљавао како би наносио штету Митрополији црногорско-приморској", рекао је Џомић.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво