Читај ми!

Додик није у сукобу интереса

Врховни суд Републике Српске потврдио пресуду Окружног суда у којој се наводи да Милорад Додик није био у сукобу интереса када је његов син добио кредит од Инвестиционо-развојне банке РС, иако је Додик у то време био у Кредитном одбору који је одобрио тај кредит.

На основу захтева за ванредно преиспитивање пресуде Окружног суда у којој се наводи да Милорад Додик није био у сукобу интереса 2008. године, Врховни суд Републике Српске донео је одлуку по којој потврђује пресуду Окружног суда, саопштено је данас из "Транспаренси интернешенела" БиХ (ТИ БиХ) који је поднео тај захтев.

Инвестиционо-развојна банка РС, 2008. године, дала је кредит сину премијера РС у износу од три милиона конвертибилних марака, што су поједини медији, политичке странке и невладине организације оштро критиковали, наводећи да је реч о сукобу интереса, јер је та банка у власништву владе РС.

У саопштењу се констатује да је Врховни суд потврдио пресуду Окружног суда, наводећи да је Закон о спречавању сукоба интереса на нивоу Републике Српске донет након спорног кредита и да се није могао примењивати у датом случају.

Подсећајући да Закон о сукобу интереса на нивоу БиХ јасно налаже да ће се примењивати и на ентитетском нивоу док и ентитети не усвоје своје законе, ТИ БиХ саопштава да се у пресуди Врховног суда наводи да се ни државни закон није могао примењивати у овом случају, јер не наводи експлицитно председника Владе РС, нити друге функционере на ентитетском нивоу, међу онима на које се закон примењује.

"На овај начин, Врховни суд је и сам потврдио постојање правне празнине, чиме се практично сви случајеви сукоба интереса у периоду пре доношења закона РС амнестирају, па се поново државни закон релативизира и игнорише", наводи се у саопштењу.

"Према пресуди Врховног суда РС чини се да сукоб интереса у РС није ни постојао пре усвајања ентитетског закона, чиме се поставља питање шта је са случајевима из РС које је Централна изборна комисија БиХ утврдила", пише у саопштењу.

"Транспаренси интернешенел" БиХ наводи да та пресуда додатно потврђује неопходност што хитније измене законског оквира који регулише питање сукоба интереса у РС и апелује на институције да покрену иницијативе за усклађивање законског оквира који уређује сукоб интереса на свим нивоима власти у БиХ.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије