Читај ми!

Санадер негирао кривицу

Иво Санадер пред хрватским истражитељима изјавио да није крив за злоупотребу службеног положаја у случају "Фими медиа" и одбио да одговара на питања тужилаца. Бивши премијер Хрватске поново пред истражитељима већ 27. јула.

Бивши премијер Хрватске Иво Санадер два сата је износио одбрану пред истражитељима у затвору у Реметинцу, у вези са случајем "Фими медиа". Санадер је изјавио да није крив и одбио да одговара на питања тужилаца.

Санадеров адвокат Чедо Продановић рекао је после саслушања да Санадер није одговарао на питања да не би олакшао посао тужилаштву. "На одбрани је да се брани, а на УСКОК-у да доказује своје тезе", рекао је Продановић и додао да је Санадер пред истражитељима био убедљив, преносе хрватски медији.

Санадер ће се пред истражитељима Канцеларије за борбу против корупције и организованог криминала (УСКОК) поново појавити већ 27. јула, када ће изнети одбрану у случају "Хипо банке".

Браниоци некадашњег председника хрватске владе најавили су "активну" одбрану, али истакли да Санадер неће пребацивати кривицу на друге.

Уочи саслушања, адвокати су, такође, најавили да ће поднети жалбу на одлуку о једномесечном притвору.

Опасност од сепсе

У међувремену, здравствено стање бившег премијера се, према речима Продановића, погоршало. "Самоиницијативно су нам се јавили неки специјалисти који су упозорили да би стање са Санадеровом ногом могло имати озбиљну последицу већих размера, као што је сепса", навео је Продановић и додао да би Санадер због тога могао већ сутра бити пребачен у затворску болницу, где ће му бити постављена прецизнија дијагноза. 

"Нога је натечена и друге је боје и проблеми дуго трају, па постоји опасност од сепсе", закључио је Продановић.

Иво Санадер се од понедељка, пошто је изручен из Аустрије, налази у загребачком затвору у Реметинцу. Повреду ноге задобио је у затворској теретани у Салцбургу.

Адвокати су раније рекли да Санадер има телевизор у затвору и да прати вести о свом случају. Они су поновили да га, за сада, неће посећивати рођаци и пријатељи, да би их заштитио од притиска медија. 

Оптужбе без оптужница

Хрватско правосуђе терети Санадера у више случајева за злоупотребу положаја и овлашћења. Он је међу осумњиченима за извлачење десетина милиона куна из државних фирми и министарстава преко маркетиншке фирме "Фими медиа" по којој је афера и добила име.

Против њега је хрватско тужилаштво покренуло и истрагу због сумње да је током рата као заменик министра спољних послова добио провизију од "Хипо банке" од најмање 3,5 милиона куна (48 милиона динара).

Такође, против Санадера покренута је истрага због сумње да је заједно с власником "Диоки групе" Робертом Јежићем оштетио државну фирму ЈАНАФ (Јадрански нафтовод) за вишемилионске износе.

Недавно је покренута истрага због сумње да је примио десет милиона евра мита од мађарског предузећа МОЛ да би та могла да преузме управљачка права у хрватској фирми ИНА.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије