Читај ми!

Македонија амнестирала герилце

Македонски парламент усвојио измене закона којима се амнестирају припадници тзв. Ослободилачке народне армије (ОНА). Породице жртава оптужују премијера Николу Груевског да је гласањем амнестирао злодела припадника ОНА.

Посланици македонског парламента усвојили су измене Закона о амнестији, којима су, између осталих, амнестирани припадници Ослободилачке народне армије (ОНА), који су били оптужени за злочине почињене 2001. године у Македонији.

Амнестија албанских герилаца представља камен спотицања свих македонских влада још од краја сукоба у августу 2001. године, јер је Охридским споразумом предвиђено да сви припадници македонске подружнице ОВК буду амнестирани, осим у случајевима који су у вези са ратним злочинима. 

Такозвани хашки случајеви односили су се на командну одговорност припадника ОНА, киднаповање 12 цивила у тетовском и гостиварском региону, малтретирање пет грађевинских радника, затварање Липковске бране на језеру код Куманова, због чега тај град није имао воде.

"Хашке случајеве" Трибунал у Хагу је вратио македонским судовима. У Хагу је на 12 година затвора осуђен Јохан Трчуловски због командне одговорности за злочине у сукобу 2001. године.

За измене, усвојене синоћ, гласали су посланици владајуће ВМРО-ДПМНЕ и албанске Демократске уније за интеграцију (ДУИ), која је у коалицији са владајућом партијом премијера Николе Груевског.

После изгласавања амнестије, породице жртава бурно су реаговале и оптужиле премијера Николу Груевског да је гласањем амнестирао злодела.

Одлука о амнестији и изменама закона донете су на захтев Демократске уније за интеграцију.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 11. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије