Читај ми!

Матура тешка за Румуне

Румунски матуранти из године у годину све лошији. Само 44,45 одсто од укупно 200.000 матураната је успешно прошло испите. Тражи се смена министра образовања Даниела Фунериуа.

Образовање у Румунији суочено је са најгорим резултатом у последње две деценије, јер више од половине румунских матураната није положило матуру.

Само 44,45 одсто од укупно око 200.000 матураната је успешно прошло испите, преноси новинска агенција Медиафакс.

Најнижа квота пролазности од 32 посто забележена је у округу Тимис, а у главном граду тог округа Темишвару, у чак четири школе пали су сви кандидати.

У западном округу Арад на више школа прошао је само по један кандидат, а и и Букурешту је свега 42 одсто матураната положило матуру.

Округ Сучеава, на северу земље, имао је најбољи резултат са 65 посто ученика који су положили матуру.

Овогодишњи резултати су далеко лошији од прошлогодишњих, када је матуру положило 67,4 посто ђака, а до 2000. увек је више од 75 одсто матураната положило испит.

Матуранти у Румунији протеклих година све су лошији на испиту, а то је посебно видљиво у годинама када је сваки нови министар образовања спроводио своје реформе образовања.

Лоши резултати се објашњавају појачаним надзором на испиту, који укључује и видео-надзор, а 661 ђак је ухваћен у покушају варања и искључен са испита, дупло више него прошле године.

Према радију Радио Романиа Актуалитати, у појединим случајевима у акцијама варања учествовало је и наставно и надзорно особље.

С тим у вези су синдикати наставног особља, удружења родитеља и опозиција затражили оставку министра образовања Даниела Фунериуа.

Председавајућа удружења родитеља Михаела Гуна је оптужила Фунериуа да жели да уништи читаву једну генерацију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара