Читај ми!

У Хрватској 4,3 милиона становника

Прелиминарни резулатати пописа показују да у Хрватској живи око 4,3 милиона становника, што је за 150.000 становника мање него пре десет година. Реч је о "привидном паду", јер је методологија промењена, поручују из Државног завода за статистику.

Према прелиминарним резултатима пописа које је објавио Државни завод за статистику,  у Хрватској живи 150.000 становника мање него пре десет година. Према тим резултатима, у Хрватској живи 4.290.612 становника, а пре десет година их је било 4.437.460.

Директор ДЗС Иван Ковач рекао је на конференцији за новинаре да је реч о "привидном паду", јер "подаци овогодишњег пописа нису упоредиви с резултатима оног из 2001. године, јер је у међувремену методологија пописивања усклађена с међународним стандардима".

"Ако би се на резултате из пописа из 2001. применила методологија из 2011. показало би се да је садашњи број становника Хрватске на готово истом нивоу као и пре десет година", рекао је Ковач, који је одбио да изнесе тачан број.

На овогодишњем попису нису пописивани они који имају пребивалиште у Хрватској, али су одсутни више од годину дана и долазе у земљу само сезонски, док су у попис ушли они који у земљу долазе у седмичне посете.

Коначни резултати пописа који ће показати верску, етничку, образовну, демографску и другу структуру биће објављени током идуће године, највероватније у првој половини 2012.

Према прелиминарним резултатима, највише становника живи у Загребу (792.875), што је 18 одсто, затим у Сплиту, Ријеци и Осијеку. 

У Хрватској је попис трајао од 1. до 28. априла, а коштао је око 23,7 милиона евра, што је за 33 милиона куна више него последњи попис из 2001.

Према резултатима последњег пописа Хрватска је имала 4.437.460 становника од тога око 89,6 одсто Хрвата. Као најбројнија национална мањина Срби, према тим резултатима, чине око 4,5 одсто, а њихов број је смањен у односу на резултате пописа из 1991. када их је било 12,2 одсто.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије