Читај ми!

Генерални штрајк паралисао Грчку

Нереди на улицама Атине. Првог дана генералног штрајка полиција употребила сузавац како би растерала неколико хиљада демонстраната окупљених у центру грчке престонице. Рад обуставили аеродроми, јавни саобраћај, болнице, банке, медији. Због штрајка грчке царинске службе, затворен гранични прелаз Евзони између Македоније и Грчке.

23.17 - Нови сукоби између демонстраната и полиције избили су вечерас испред парламента у Атини, када је група демонстраната покушала да пробије кордон и уђе у зграду, јавља АФП.

18.53 - Ухапшено 18 људи током данашњих нереда на протесту у Атини.

13.07 - Грчка полиција испалила сузавац како би растерала групу демонстраната који су бацали каменице током протеста хиљада грађана у центру Атине.

Сукоб демомонстраната и полиције у Атини на почетку дводневног генералног штрајка који су сазвали синдикати, бесни због новог програма штедње од 28 милијарди евра.

Непосредно пре избијања сукоба између полиције и демонстраната испред зграде парламента и министарства финансија, око 20.000 људи мирно је прошетало Атином у две одвојене колоне.

Грчак полиција употребила је сузавац и шок бомбе да растера демонстранте.

Већина јавних служби у земљи обуставила је рад, неколико сати пошто је премијер Јоргос Папандреу позвао посланике да подрже строге мере штедње како би се земља избавила из тешке дужничке кризе. 

Запослени широм Грчке напустили су радна места, а штрајку су се придружили и доктори, возачи хитне помоћи, новинари, па чак и глумци, јавља АП.

Аеродроми су затворени на неколико сати, а контролори лета ће штрајковати оба дана штрајка од осам часова ујутро до поднева и од 18 до 22 часа.

Возачи трамваја и аутобуса такође штрајкују, док ће радници метроа у Атини радити како би омогућили грађанима да дођу на најављене протесте.

Синдикати су у поноћ започели четврти штрајк од почетка године, протестујући због новог владиног плана штедње који би у наредних пет година подразумевао драстично смањење потрошње, повећање пореза и за раднике са минималним зарадама и продају државне имовине.

Претходних месеци уведене су мере штедње које су довеле до пораста незапослености на 16 одсто.

Посланик Грчке комунистичке странке Танасис Пафилис, који предводи једно од главних данашњих окупљања, рекао је да су те мере масакр за радничка права.

"Запосленом човеку ће бити паклено тешко. Штрајк мора све да заустави", рекао је Пафилис.

Расправа о мерама штедње почела је јуче у грчком парламенту, а гласање о пакету мера и предлогу закона за њихову примену одржаће се у среду и четвртак.

Уколико план штедње буде усвојен, Грчка ће добити пету траншу помоћи од ЕУ и ММФ-а, која јој је одобрена прошле године у укупном износу од 110 милијарди евра.

Исход гласања је за сада неизвестан, будући да се Папандреу суочава са противљењем и у самој владајућој странци ПАСОК која има тесну већину - 155 од укупно 300 места у парламенту.

Број коментара 50

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара