Читај ми!

Ходочашће у Међугорју

Више од 100.000 ходочасника из целог света посетило Међугорје, на југу Босне и Херцеговине, поводом 30 година откако се, наводно, Девица Марија указала групи од шесторо деце.

Међугорје, место у коме се, наводно, указала Девица Марија, и ове године било је преплављено ходочасницима из целог света. Молитве и мисе служиле су се на двадесетак светских језика.

Ове године обележава се 30 година откако је 1981. године шесторо деце тврдило да им се указала Девица Марија која им је упутила поруке мира и позвала их на молитву.

Више од 100.000 људи дошло је из Немачке, САД, Канаде, Велике Британије, Бразила, Колумбије, Мексика, Кине, Француске, Пољске, Шпаније, Португала, Јужне Кореје и Украјине и многих других држава.

На ово место, испреплетано хотелима, ресторанима и продавницама сувенира, извршена је права инвазија ходочасника, који су се и на 35 степени пели на стрмо брдо и молили се Девици Марији.

"Дуго сам путовао, али уз молитву све је могуће", рекао је Тадас Бертулис који је из Литваније три дана путовао аутобусом до овог, некада мирног места у Босни.

"Девица Марија била је уз нас за време пута и још увек је ту. Не постоје речи којима би описао осећај боравка на овом месту", истакао је Бертулис, додајући да је група Литванаца пешке кренула из своје балтичке отаџбине пут Међугорја и да очекује да ће у септембру завршити своје ходочашће.

У последње четири деценије, на ходочашћу у Међугорју било је више од 40 милиона верника.

Неки од самопроглашених визионара тврде да их Девица Марија и даље посећује свакодневно шаљући им поруке мира како би их они саопштили људима широм света.

Аутентичност визије често је била узрок великих и горких спорова између локалних духовника и Ватикана, али су верници добили "ветар у леђа" када је кардинал Кристоф Шенборн, један од најближих сарадника папе Бенедикта, боравио у приватној посети Међугорју 2009. године.

Ватикан је тек прошле године почео званично да истражује овај случај. Комисија Свете столице предвођена утицајним италијанским кардиналом Камилиом Руинијем отворила је истрагу како би утврдила аутентичност привиђења.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво