Читај ми!

Хрватска обележава Дан државности

Хрватска улази у нову фазу "када ће се домољубље морати доказивати стварањем услова за економско напредовање земље и благостање грађана", изјавио Иво Јосиповић поводом Дан државности, 20. годишњице од проглашења самосталности Хрватске.

Поводом Дана државности и 20. годишњице самосталности Хрватске, председник те државе Иво Јосиповић поручио је да Хрватска улази у нову фазу "када ће се домољубље морати доказивати стварањем услова за економско напредовање земље и благостање грађана".

Јосиповић је поздравио одлуку Европског савета о завршетку приступних преговора са ЕУ до краја јуна, оценивши да ће тај дан остати уписан у историји, али и упозорио да је потребно наставити реформе.

Председник Јосиповић је, заједно са премијерком Јадранком Косор, председником Сабора Луком Бебићем и министрима, учествовао на свечаној седници Владе поводом Дана државности.

Косор је рекла да Хрватска две деценије савремене државности слави оснажена успехом у остваривању стратешкога циља, повратка у Европу, и да, упркос свим тешкоћама, постаје 28. чланица ЕУ.

"Данас славимо 20. година хрватске државе која се кроз трновит пут успела одбранити од великосрпске Милошевићеве агресије, подићи поновно на ноге, постати чланица НАТО-а и заузети своје место ускоро у ЕУ", рекла је премијерка.

Државне делегације положиле су венце на Олтару домовине изнад Загреба и централном загребачком гробљу Мирогој. После свечане седнице, државни врх је отпутовао у Вуковар где се одржава свечаност поводом Дана државности.

У Хрватској се Дан државности слави 25. јуна на дан када је Сабор донео Уставну одлуку о суверености и самосталности Републике Хрватске, а на основу одлуке грађана на референдуму 19. маја 1991. године.

Одлука о раскиду државноправних веза с бившом СФРЈ уследила је три месеца после Брионске декларације, којом се Хрватска, на захтев Европске комисије, обавезала на тромесечно одлагање одлуке о самосталности.

Сабор је 8. октобра 1991. једногласно утврдио да Република Хрватска више не сматра легитимним и легалним ни једно тело СФРЈ, односно да не признаје правне акте било којег тела бивше федерације, која више као таква не постоји.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво