Читај ми!

Инцко поништава референдум

Високи представник у БиХ Валентин Инцко поновио је да ће поништити одлуку о расписивању референдума у РС. Уколико Инцко уведе санкције због референдума, сви изабрани и именовани функционери из РС напустиће заједничке органе, преносе бањалучки медији.

Високи представник у Босни и Херцеговини Валентин Инцко поновио је да ће поништити скупштинску одлуку о референдуму у Републици Српској, уколико то Народна скупштина не учини сама.

"Референдум није споран уколико је из надлежности општине или ентитета. Међутим, референдум који у РС намеравају да спроведу је из надлежности државе и то не може", рекао је Инцко гостујући у централној информативној емисији Радио-телевизије Републике Српске.

Подсетио је да је званичник ЕУ недавно пренео властима у Бањалуци да РС сама поништи одлуку о референдуму или ће то урадити високи представник у БиХ. Инцко је рекао да постоји и могућност санкционисања званичника, али да о томе сада не размишља.

Раније је најавио да ће у четвртак заседати Савет за примену мира и да ће тада донети одлуку у вези са намером РС да спроведе референдум, који је по њему антидејтонски.

Из Републике Српске стижу информације да ће, уколико високи представник Валентин Инцко уведе санкције због расписивања референдума, сви изабрани и именовани функционери из РС напустити заједничке органе, агенције и институције БиХ, објавиле су бањалучке Независне новине.

Према тој информацији, предвиђено је комплетно повлачење српских кадрова и напуштање институција све док санкције не буду укинуте.

Најважнији српски кадрови у заједничким органима и институцијама су члан Председништва БиХ Небојша Радмановић, председавајући Савета министара БиХ Никола Шпирић, министар трговине и туризма БиХ Младен Зиројевић, министар цивилних послова БиХ Средоје Новић, као и заменици министара у Савету министара.

Функције ће, како наводе Независне, напустити и српски именовани чланови у Суду БиХ, као и посланици у Парламентарној скупштини БиХ, Дому народа БиХ, као и руководећи српски кадар свих државних агенција.

Председник РС Милорад Додик пре пар дана је рекао да "има одговор на евентуалне санкције", али о томе није желео детаљније да говори.

Народна скупштина РС донела је одлуку о расписивању референдума у Републици Српској на којем би грађани требало да се изјасне да ли подржавају наметнуте законе високог представника, посебно о Суду и о Тужилаштву БиХ. Референдум би требало да се одржи у првој половини јуна ове године.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара