Хапшење Шарићевих сарадника

Осим Зорана Ћопића, блиског сарадника Дарка Шарића, полиција РС ухапсила још две особе осумњичене за прање новца добијеног од продаје наркотика. Ћопићу блокирана имовина вредна више од 20 милиона конвертибилних марака. Српско тужилаштво подигло још једну оптужницу против Ћопића, сазнаје РТС.

Полиција Републике Српске је претресла предузећа која су под контролом Зорана Ћопића, сарадника Дарка Шарића и запленила документацију. Осим Ћопића, ухапшени су и Драго Нижол и Љубо Мрђан.

По наредби тамошњег суда, Зорану Ћопићу је блокирана имовина вредна више од 20 милиона конвертибилних марака. Ћопић се налази у Специјалном тужилаштву Републике Српске.

У МУП-у Републике Српске кажу да ту неће бити крај акције којом желе да покажу да организовани криминал није добродошао. "Уколико се створе услови и буде потребних претпоставки, вероватно ће и још нека лица бити привођена", рекао је Станислав Чађо, министар унутрашњих послова Републике Српске.

Зорана Ћопића очекује и финансијска истрага. Уколико суд утврди несразмеру између његових законитих прихода и имовине коју поседује може уследити приверемено одузимање покретне и непокретне имовине.

Министар правде РС Џерард Селман рекао је да се ради о великим вредностима како имовине која се налази у приватизованим предузећима, тако и покретне имовине која се налази у авионима, аутомобилима или другој покретној имовини. Селман је рекао да ће све бити предмет правосудних институција.

Ћопића тражи и српска полиција

Почетком месеца, српско Тужилаштво за борбу против организованог криминала подигло је још једну оптужницу против Ћопића због злоупотреба приликом продаје имовине фирме ИКЛ, сазнаје РТС.

За Ћопићем трагају и српска полиција и правосудни органи јер је оптужен да је учествовао у прању новца криминалног клана Дарка Шарића у Србији.

Министар полиције Србије Ивица Дачић није желео да говори о детаљима акције у Бањалуци.

"То је наставак оних активности у Србији на расветљавању свих околности и начину деловања оних група које су покушавале да новац, који је зарађен илегалном продајом наркотика, пласирају у легалне токове", рекао је Дачић.

Према оптужници српског тужилаштва за организовани криминал Ћопић је од новца добијеног продајом ИКЛ-а купио "Митрос Срем". Ту фирму је продао Дарку Шарићу. Како би прикрили трагове, сумња се да су плаћање обавили преко две офшор компаније из Делавера, које су под Шарићевом контролом.

Те компаније су током 2009. године исплатиле неколико милиона евра Ћопићевом "Агрокопу", а као сврха плаћања наведена је куповина кукуруза. Тужилаштво и полиција испитују да ли је "Агрокоп" тим новцем купио Бјељинску шећерану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се